4de Istanbul Designbiënnale — A School of Schools te zien in C-mine Genk
100 jaar na het ontstaan van Bauhaus zijn de designsector en de wereld grondig veranderd. Toch is die metamorfose niet te zien in het designonderwijs, de ruimte bij uitstek om te experimenteren. De 4de Istanbul Designbiënnale zoomde afgelopen jaar in op die relatie tussen design en onderwijs. De tentoonstelling A School of Schools reist nu in primeur naar België, op initiatief van IKSV en Z33 i.s.m. C-mine Genk. Van 28 juni tot en met 29 september krijg je in C-mine meer dan 100 (inter)nationale ontwerpers te zien.
Hoe weten we of dat wat we op school leren, wel geschikt is? Is het nog relevant in een wereld die technologisch zo versnelt en voortdurend in crisis is? Wie beslist er wat er op school wordt onderwezen? Kunnen we die personen vertrouwen? Is school überhaupt het belangrijkste leerplatform? Hoe leren onze zelfontworpen technologieën, objecten en gebouwen ons hoe we moeten denken en doen? Hebben deze ontwerpen nog steeds het beste met ons voor in deze brave new world ? Kunnen we het leren zelf herontwerpen? Kunnen we design herontwerpen?
Nu het Bauhaus dit jaar zijn honderdste verjaardag viert, zijn dit enkele vragen die naar voren komen in A School of Schools. Die tentoonstelling onderzoekt hoe design leren is en leren design. Zo krijg je in C-mine Genk een selectie van meer dan 100 projecten uit de vierde Istanbul Designbiënnale te zien. De expo is een initiatief van de Istanbul Foundation for Culture and Arts (IKSV) en het Hasseltse Z33 – Huis voor actuele kunst, in samenwerking met C-mine Genk.
“De neiging van het Bauhaus tot universele oplossingen werkt contraproductief voor de uitdagingen van vandaag. De goede ‘oude’ oplossingen hebben hun effect verloren,” zegt Jan Boelen (curator en artistiek directeur van Z33, Hasselt). De biënnale werd samengesteld uit de meer dan 750 voorstellen die van over de hele wereld binnenstroomden bij de open oproep die gelanceerd werd. Veel van de projecten linken naar Turkije en de huidige context van Istanbul, maar de socio-economische uitdagingen en vragen die de projecten naar voren brengen duiden op een veel bredere wereldwijde context. Jan Boelen: “Het lijkt erop dat design zelf aan het veranderen is en niet langer alleen over consumptiegoederen gaat. De projecten die we hier zien, tonen momentopnames van een voortdurend onderzoek naar hoe we kunnen heronderhandelen over kennis en macht.”
C-mine is een site die van zijn originele bestemming – mijnwinning in de 20ste eeuw – is omgevormd tot een incubator voor creatieve bedrijven in de 21ste eeuw. De installatie van scenograaf Aslı Çiçek, die gebruikmaakt van het expositiesysteem van Lukas Wegwerth, is verspreid doorheen het C-mine-gebouw. “De industriële machines staan in contrast met de designprojecten, wat maar aangeeft hoezeer de economie is verschoven van mankracht naar intellectueel kapitaal,” aldus Jan Boelen.
“We vinden het geweldig dat een biënnale uit Turkije voor het eerst in Europa getoond wordt. We hopen met deze tentoonstelling de culturele dialoog tussen verschillende groepen te versterken,” zegt biënnaledirecteur Deniz Ova van de Istanbul Foundation for Culture and Arts. “We wensen graag de Turkse ambassade in Brussel en Turkish Airlines te bedanken voor hun ondersteuning, en Vitra voor het sponsoren van de biënnale sinds de allereerste editie.”
“Deze tentoonstelling sluit perfect aan bij C-mine en bij onze stad. De opleiding Product Design viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan in Genk en tentoonstellingen als ‘A School of Schools’ zetten aan tot reflectie,” zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels van stad Genk. “Verder onderstreept het internationale karakter van de expo de ambities van C-mine en stad Genk. Tegelijk zijn er ook raakvlakken met de leefwereld van de inwoners van Genk: een jonge, kosmopolitische stad. We hopen met deze tentoonstelling ook hen te bereiken.”
Na de presentatie in Luma Arles van 2 tot en met 26 mei, reist de tentoonstelling door naar Genk. Daar zijn de werken te bezichtigen vanaf 28 juni tot en met 29 september 2019.
Verdere informatie over het publieke programma met activiteiten en workshops vind je op www.aschoolofschools.be.
Praktische informatie
De tentoonstelling ‘A school of schools’ loopt van 28.06.2019 t.e.m. 29.09.2019 in C-mine Genk.
De tentoonstelling is een productie van IKSV en Z33 (Huis voor actuele kunst, Hasselt) i.s.m. C-mine Genk
Curatoren: Jan Boelen (artistiek directeur Z33), Vera Sacchetti, Nadine Botha
Scenografie en tentoonstellingsmeubilair: Architect Aslı Çiçek en productontwerper Lukas Wegwerth
Deelnemende ontwerpers en kunstenaars
Amandine David, Camilo Oliveira, Ersin Altın, Burçak Özlüdil, Augustus Wendell, Amy K Hoover, Kerim Bayer, Nur Horsanalı, Ottonie von Roeder, Studio Makkink & Bey.
Åbäke & Maki Suzuki, Ana Peñalba, CMP Office, Ebru Kurbak, Farzin Lotfi-Jam en Mark Wasiuta.
Atelier Luma Algae Lab, Demystification Committee, Design Displacement Group, Disarming Design from Palestine, Fahmy Shahin, Human Rights Foundation, Janna Ullrich, João Roxo, Lukas Engelhardt, Mary Ponomareva, Meeus van Dis, N55, Navine G. Khan-Dossos, New South (Maya Nemeta, Meriem Chabani), Sissel Marie Tonn, SO Mimarlık, SulSolSal, Theo Deutinger.
Aslı Çiçek, Bogomir Doringer, Bora Hong, Can Altay, Cansu Cürgen & Avşar Gürpınar, ECAL X MACGUFFIN MAGAZINE, Jamie Allen, Juliette Pépin, Legrand Jäger, Lukas Wegwerth, Noortje van Eekelen, Selim Süme.
EAT ART-collectief, Bakudapan, Carlos Monleón, Chick Strand, Gamze Gündüz, Güher Tan, Tangör Tan, Gökhan Mura, Jenna Sutela, Lifepatch, Pedro Neves Marques, Peter Zin.
Informatie voor pers
Voor interviewvragen en beeldmateriaal kan je terecht bij:
Veerle Ausloos | Pers en communicatie Z33 | veerle.ausloos@z33.be | + 32 499 67 76 11
Hanna Simons | Pers C-Mine Genk | hanna.simons@genk.be | +32 476 69 90 39