Architectuur als grondstof in Same Same but Different

Grondstoffen worden schaars, de impact van klassieke vormen van extractie op milieu, natuur, alsook de sociale impact en globale systemen van ongelijkheid die ze mede in stand houden, vereist andere denkwijzen en nieuwe praktijken die tot meer duurzaamheid moeten leiden. Extractie hoeft hierbij niet gelijk te staan aan leeghalen of verdere uitputting van de aarde. Architectuur in het bijzonder kan in dit verhaal een belangrijke ‘game changer’ zijn, net omwille van de grote impact die ze kan hebben op het streven naar een meer duurzame omgeving.

De tentoonstelling Same Same but Different in Z33 focust op het thema ontginning vanuit het perspectief van architectuur. In dit project willen we op kritische wijze het huidige systeem van grondstoffengebruik in onze gebouwde omgeving in vraag stellen en alternatieve manieren van denken en werken voorstellen.

Enerzijds worden 3 projecten gepresenteerd waar de nadruk ligt op het proces van prototypering en sampling, een noodzaak om materiaaltoepassingen mogelijk te maken.

Anderzijds wordt een volledige ruimte gecureerd door de studenten van het postgraduaat Building Beyond Borders (UHasselt). Ze verkennen het potentieel van nieuwe systemen in de bouwwereld waar extractie gedacht wordt vanuit regeneratieve materialen en ‘urban harvesting’. Op alle vlakken is er een grote noodzaak om tot een paradigmashift te komen in de architectuur. Dit lab zal ondersteund worden met een publiek programma dat gedurende de volledige expo zal lopen.

Curator: BC architects & studies & materials 

Deze tentoonstelling is een samenwerking met Building Beyond Borders (UHasselt) en Atelier LUMA. 

Persdossier_BC_NL def.docx

DOCX - 121 Kb

Geerhard Verbeelen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be