Charging Myths volgt het spoor van lithium

On-Trade-Off neemt de race naar groene energie onder de loep

Hoe is technologische innovatie afhankelijk van grondstoffen? Die vraag staat centraal in de tentoonstelling Charging Myths van On-Trade-Off. Het kunstenaarscollectief volgt het spoor van lithium en vertrekt vanuit Manono (Democratische Republiek Congo). Het landschap van dit voormalige mijnstadje maakt het koloniale verleden tastbaar. Nu maakt het zich klaar voor een sleutelrol in de race naar groene energie na de ontdekking van de grootste voorraad ter wereld van lithiumerts.

Met lithium als het nieuwe goud, verkent de tentoonstelling zowel de geschiedenis, de toekomst als de mythes rond elektriciteit, energie en de ontginning van grondstoffen. Heel wat metalen (lithium, kobalt,…) houden onze moderne levensstijl, met de allernieuwste smartphones, zonnepanelen of elektrische wagens draaiende. Tegelijkertijd gebeurt de ontginning ervan in oneerlijke arbeidsomstandigheden, met weinig aandacht voor ethiek, gezondheid of milieu. Het is vaak een aanleiding voor geweld, corruptie en etnische conflicten waardoor de ongelijkheid toeneemt. Hier verschijnt de paradoxale trade-off. Terwijl wij overspoeld worden met ‘goedkope’ en ‘duurzame’ technologie kampt de lokale gemeenschap met een chronisch gebrek aan basisbehoeften zoals energie en elektriciteit.

On-Trade-Off brengt de productieketen in kaart en ontrafelt de sociale, politieke en ecologische aspecten van de globale economie. De tentoonstelling presenteert nieuwe werken die ontwikkeld werden tijdens residenties en onderzoek op diverse locaties, met Manono als gemeenschappelijk vertrekpunt. Als tijdelijk collectief biedt On-Trade-Off een artistiek tegengewicht aan de logica van ontginning, door te focussen op transnationale uitwisseling, kennisdeling en fair practice.

On-Trade-Off is een kunstenaarsproject, geïnitieerd door Picha (Lubumbashi) & Enough Room for Space (Brussel).

Kunstenaars: Alexis Destoop, Marjolijn Dijkman, Pélagie Gbaguidi, Femke Herregraven, Dorine Mokha (†2021) & Elia Rediger, Jean Katambayi Mukendi, Musasa, Alain Nsenga, Georges Senga, Tétshim & Frank Mukunday, Pamela Tulizo, Maarten Vanden Eynde

Curatoren: de kunstenaars & Ils Huygens

De tentoonstelling is een coproductie van Z33 (Hasselt) & Framer Framed (Amsterdam)

Meer info op de website van On-Trade-Off.

Persdossier_BC_NL def.docx

DOCX - 121 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be