Daiga Grantina’s Vier Zijden van een Schaduw zorgen voor een spel van licht

Op zondag 31 maart opent Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt, haar deuren voor drie nieuwe tentoonstellingen: Een sprong in het onbekende, Daiga Grantina: Vier Zijden van een Schaduw en Riar Rizaldi: Fossilis. Met de expo Vier Zijden van een Schaduw realiseert Daiga Grantina haar eerste institutionele solotentoonstelling in België.

Eerste solotentoontenstelling


Met Vier Zijden van een Schaduw toont Z33 de eerste institutionele solotentoonstelling in België van Letse kunstenaar Daiga Grantina. Grantina studeerde beeldhouw- en schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen en aan de Universiteit voor Schone Kunsten in Hamburg, maar woont en werkt inmiddels in Parijs. In 2019 vertegenwoordigde ze haar thuisland op de Biënnale van Venetië en intussen reisde haar werk binnen Europa en ver daarbuiten: van Riga, Bergamo, Londen en Parijs tot New York.

 

Nieuw perspectief


Tijdens deze tentoonstelling toont Grantina bestaand, maar ook nieuw werk. Doordat haar sculpturen helemaal op maat van Z33 zijn, plaatst ze de ruimte in een totaal ander perspectief. Zo realiseert ze in de oude tentoonstellingsvleugel een choreografie van holle, hangende rustende vormen. Een installatie met eenvoudige materialen – stof, hout, touw, metaal, was – en veel aandacht voor hun zintuiglijke eigenschappen. De onbedekte lichtkoepels in de ruimtes zorgen voor een spel van licht, want zonder licht… kan schaduw niet bestaan.  

 

De Vier Zijden van een Schaduw


Grantina definieert schaduwen als de tussenschakel tussen de gevoelens van een figuur en haar omgeving, een psychologische brug tussen een persoon en een landschap. Met Vier Zijden van een Schaduw tracht ze het vluchtige leven van een schaduw een materiële vorm te geven. Dit wordt glashelder doorheen de tentoonstelling, waar Grantina speelt met schaduw en de kleur grijs. Waarom de kleur grijs? Grijs is, net als een schaduw, een atmosferisch effect en bindmiddel; het is zowel materie als sluier. Een uitnodiging om als bezoeker je dieper te begeven in de omhelzing van een schaduw. 

Daiga Grantina: Vier Zijden van een Schaduw is te zien in Z33 van 31 maart tot en met 25 augustus. Meer info over de nieuwe tentoonstellingen via www.z33.be

 

Agenda


za 30.03: feestelijke opening
Op zaterdag 30 maart gooien we vanaf 19u30 de deuren open. Ontdek die avond drie nieuwe tentoonstellingen en pik de optredens van Maxime Denuc en DJ Vers mee.

do 11.04: avondopening

zo 14.04: lezing & concert - Miserere door Kris Martin & Ensemble Currende
Kris Martin zet met zijn kunstwerk Miserere de toon voor de expo Een sprong in het onbekende. Op 14 april dompelen de kunstenaar en Ensemble Currende je onder in een bijzonder stukje muziek- en kunstgeschiedenis.

zo 05.05: concert Call to Prayer door Ghalia Benali & Romina Lischka

 

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be