De harige objecten van Lore Langendries smeken om aanraking

Please do touch

Een uitnodiging om te strelen, te kammen, te koesteren: de harige objecten en sieraden van Lore Langendries smeken om aangeraakt te worden. De winnares van de Henry van de Velde Young Talent Award 2022 presenteert in Z33 haar eerste solotentoonstelling. Please do touch bevat naast ouder werk ook heel wat nieuw werk, met huiden van springbok, ree en everzwijn.

Lore Langendries (1988, BE) is sinds 2015 doctor in de kunsten maar al langer meesterlijk in de creatie van hedendaagse sieraden en objecten. Met huid en haar. Van dierenhuiden weliswaar. Gebiologeerd door de grilligheid van de wilde natuur bewerkt Lore Langendries deze dierenhuiden met lasersnijtechnologie.

De taal van Langendries

Tien jaar geleden stond ze al eens eerder in Z33. Als laureaat van Toegepast 16  in 2012 liet ze zich opmerken met bewerkingen op klassieke apothekersflessen. Na haar master in Object & Jewellery aan de Hasseltse PXL-MAD ontwikkelde Langendries een heel eigen taal. Eerst in porselein, glas en kunststof, maar daarna ging ze experimenteren met de gelooide huid van springbok. Het was in die grillige huiden dat ze een eigen verhaal ontdekte.

Dierenhuiden

Lore Langendries wordt steevast geassocieerd met aaibare juwelen. Van broches, buttons tot halskettingen; het zit haar werkelijk onder de huid. Via het lasersnijden van huiden van koeien, schapen, springbokken en zelfs everzwijnen wist ze een metier te ontwikkelen. Meer dan het bedienen van wat computers en lasers draait het in haar werk om intuïtie. Het gevoel, een traditie waarin een ambachtelijke, gevoelsmatige aanpak gaat overheersen in het ontwerpproces. Vertrekkend vanuit wilde patronen, imperfecties en karakteristieken van een stugge dierenhuid ontstaan tactiele artefacten die onthullen of verhullen.

Hoe de mens met de natuur omgaat is een terugkerend motief in de praktijk van Lore Langendries. Ze lanceerde de term hunacturing – een combinatie van de begrippen ‘human’, ‘nature’ én ‘manufacturing’. Ze vervlecht hiermee de verschillende dimensies van mens, natuur en hun onderlinge relatie. Van de omgang met dierlijke materialen tot het contrast tussen artificiële en natuurlijke productie.

Holstein

Een van de bekende werken die ze in Z33 toont is HOLSTEIN LL 1401. Uit één Holstein-Friesian koeienhuid werden 366 individuele, cirkelvormige en genummerde broches gesneden die samen een limited edition vormen. Sinds 2016 transformeert deze wandinstallatie geleidelijk tot een HOLSTEIN-familie door elke nieuwe eigenaar van een broche een plaats te geven. Elke broche wordt uit zijn vertrouwde context gehaald en krijgt een nieuwe identiteit. De HOLSTEIN-familie groeit nog elke dag. 

Wild

Naast ouder werk, presenteert ze in Z33 voor het eerst haar samenwerking met Rayah Wauters van Atelier Nauwau. In Wild bestuderen ze de expressieve eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van zowel everzwijnhuid als hout. Via scheren, schuren, draaien, borstelen, snijden, plooien en stapelen zijn beide materialen zowel onderwerp als materie in het denk-, ontwerp- en maakproces. Hoe kunnen we het everzwijn en zijn habitat verwerken en bewerken zonder het ecosysteem te schaden?

Bio Lore Langendries

Lore Langendries (1988, BE), doctor in de kunsten sinds 2015, is een artistiek maker actief in het veld van hedendaagse sieraden en objecten. Haar werk ontstaat vanuit de interactie tussen manueel en machinaal, tussen uniek en serieel met een bijzondere aandacht voor het tactiele en het fysieke van ieder artefact, materiaalgedragingen, (re)productie, digitale technologie en Lore’s eigen subjectieve en intuïtieve rol als maker. De cirkel als een zuivere geometrische vorm staat centraal en focust op de essentie en schoonheid van de dierenhuiden, die haar werk domineren, in zijn meest elementaire vorm. De onconventionele fusie tussen het machinale en manuele, maar ook tussen het natuurlijke en artificiële, zorgt voor een intrigerend spanningsveld. Zoals een fotograaf vanuit een breder perspectief de blik kadert en vernauwt om uiteindelijk de focus te leggen op een momentopname, zo werkt Lore Langendries met een dierenhuid.

Praktische info 

Please do touch
Curator: Heleen Van Loon
12.05 tot 15.08.22
Masterclass WILDfestijn met Lore Langendries en Rayah Wauters (meer info volgt)

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be