De stad van de toekomst bestaat al — en staat in Hasselt

Composite Presence bewijst dat het tijd is om onze architectuur te herwaarderen

Als het op architectuur aankomt, zijn we — naar goede Belgische gewoonte — vaak onze eigen grootste critici. Internationaal scoren we nochtans beter dan we zelf beseffen. Dat bewees het succes van Composite Presence op de Architectuurbiënnale van Venetië. Bovenbouw Architectuur toonde daar een fictieve stad, samengesteld uit 50 recente Vlaamse en Brusselse projecten. De expo vliegt nu over naar Z33 in Hasselt, waar de indrukwekkende maquette opnieuw minutieus wordt opgebouwd. 

Het is bon ton, zelfs onder architecten, om smalend te doen over onze lintbebouwing en ondoordachte stadsplanning. Het pamflet van Renaat Braem uit 1968, Het lelijkste land ter wereld, wordt nog altijd gretig geciteerd, en fotoprojecten als Ugly Belgian houses doen ons tegelijk lachen en ongemakkelijk op onze stoel schuiven. Nochtans schept de mix van stijlen hier een gelaagd stadsbeeld dat je nergens anders ter wereld vindt, en bovendien is de moeilijke context een voedingsbodem voor creativiteit.

 

Dirk Somers van Bovenbouw Architectuur, curator van de tentoonstelling in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut, legt uit hoe dat komt. “Als je in Nederland rondloopt, zie je een logische verhouding tussen de diepte en breedte van elk bouwblok. Veel projecten bij ons belanden op kavels die absurd diep of breed zijn, of je moet een huisje van drie verdiepingen neerzetten pal naast een hoogbouw. De selectie die we maakten zijn gebouwen die deze moeilijke condities als een sterkte recupereren. Kortom: stedenbouwkundige problemen voeden creativiteit.

 

De centrale vraag op de Biënnale was ‘How will we live together?’. Composite Presence herinterpreteerde die vraag als ‘Hoe kunnen we onze steden samen ontwerpen?’. Dat is een kwestie van onderhandelen met wat er al is, want we vertrekken nu eenmaal nooit van een blanke lei. Het is een proces waar de Vlaamse Bouwmeester vandaag een belangrijke rol in speelt. Als architecten nieuwe gebouwen bedenken, dan is het namelijk cruciaal dat ze harmonisch landen in hun omgeving.

 

Deze tentoonstelling maakt dat concreet. Ook al staan de 50 gebouwen in werkelijkheid ver van mekaar, hier komen ze samen in een nieuwe puzzel, een fantasie — of met het mooie Italiaans woord, een capriccio. De scenografie is op mensenmaat: als bezoeker wandel je tussen de gebouwen, kan je door de ramen kijken, zie je hoe minutieus de maquettebouwers tewerk zijn gegaan om deze ideale stad te bouwen. 

Lees hier een interview met curator Dirk Somers

 

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be