DISplay strijkt deze zomer neer in het Hasseltse begijnhof.

DISplay strijkt deze zomer neer in het Hasseltse begijnhof.

Van 1 juli t.e.m. 20 september 2019

In het Hasseltse begijnhof wordt momenteel druk gewerkt aan DISplay. Het makerscollectief ConstructLab en Z33, Huis voor actuele kunst, bouwen er samen aan een ontmoetingsplek en plakzuil. Die constructie is vanaf 1 juli tot en met 20 september de uitvalsbasis voor een programma van openluchtfilms, workshops, lezingen, concerten en een zomerbar. 

Ontmoetingsplek van en voor Hasselaars

Het Hasseltse begijnhof is een goed bewaard publiek geheim. De driehoekige, ommuurde tuin is een unieke oase in de binnenstad. Een ideale plek dus om te kuieren, te picknicken of even tot rust te komen. Met DISplay willen Z33 en ConstructLab de stad van binnenuit activeren. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met verschillende socio-culturele initiatieven. Zij krijgen de kans om hun activiteit in de tuin te programmeren. Op die manier is de tuin een ontmoetingsplek van en voor Hasselaars, waar de banden worden versterkt. Ils Huygens, curator Z33: "Tijdens de zomer trekken we met onze werking graag naar buiten. Na enkele jaren van programmeren in de begijnhofhuisjes, kijken we nu vooral uit naar de opening van het nieuwe gebouw dit najaar. Naast tentoonstellingsruimte, zien we het gebouw als een publieke ruimte in de stad, waar samenwerkingen tussen Z33, lokale groepen en verenigingen kunnen broeien. DISplay is dan ook een eerste experiment met de stad en haar inwoners in die traditie.

De plakzuil als portret van de stad (Hasselt)

ConstructLab liet zich inspireren door de aanplakzuilen van weleer. In 1854 bedacht Ernst Litfaß deze kolom om de chaotische informatieverspreiding op één plek te centraliseren. Op die manier kon een stad ontelbare activiteiten visueel vertellen en kreeg je een blauwdruk van het stadsleven. Oorspronkelijk was de aanplakkolom gratis en democratisch, wat de inwoners mobiliseerde. Vandaag wordt ze voornamelijk voor commerciële doeleinden gebruikt. Bert Villa (ConstructLab en laureaat FORMAT2019) en Lucas Devolder (ConstructLab): “In de begijnhoftuin gaan we voor een spontaan platform en actieve communicatie. Met een zuil als display en portret van de stad. Elke bezoeker kan langskomen, met of zonder plan. Je kan er activiteiten beleven of zelf organiseren. Tegelijkertijd is het ook het uithangbord voor alle activiteiten in Hasselt. Iedereen mag zijn of haar activiteit aanplakken. Zo transformeert de billboard naar een kiosk, dj-booth, boot, podium, huis,…

Een zomer lang activiteiten in de begijnhoftuin

Bij DISplay kan je een hele zomer lang terecht voor een programma van openluchtfilms, workshops, lezingen, yoga, picknicks, concerten en een zomerbar. Op vrijdag 5 juli lanceren we het zomerprogramma officieel met alle organisaties in de tuin. Structurele partner De Serre opent er die avond een zomerbar en zal iedereen voorzien van frisse drankjes en stomende tunes. Met muziek van Plaatwerk Soundsystem, The Hunter en Ruben VDS.

Programma

Impulsweek van 1-7 juli

Op 1 juli is de bouw van de plakzuil voltooid. Een hele week lang brengen we onder de noemer 'impulsweek' Hasseltse organisaties en verenigingen samen in drie workshops. En Route is een reeks fietstochten met Peter Zuiderwijk (Collective Works). Hij gaat onderweg op zoek naar antwoorden in de ruimte. Tijdens POSTER-IT creëren de organisatoren affiches ter promotie van hun events. Het ambachtelijke karakter staat hier centraal. Ten slotte bouw je tijdens Construct This mee aan de meubels of decoratie voor DISplay. Het resultaat maakt integraal onderdeel uit van de ontmoetingsplek in zijn geheel.

Op vrijdag 5 juli trappen we dan echt de zomer af met drankjes en stomende muziek door de Limburgse Kweek van De Serre. 

Oproep organisaties

Wil je deze zomer een activiteit plannen in of rond het platform? Schrijf je in via www.z33.be.

Praktische informatie

DISplay is een initiatief van ConstructLab en Z33. Het project kwam tot stand dankzij de steun van Stad Hasselt, Vlaamse Overheid en Universiteit Hasselt in samenwerking met De Serre Hasselt.

DISplay, van 1 juli t.e.m. 20 september

Locatie: Z33, Zuivelmarkt 33, Hasselt

Openingsuren:

De begijnhoftuin en DISplay zijn elke dag open.

De bar is open op volgende dagen: Do 19-24u  |  Vrij 18-23u |  Za-Zo  14-20u

 

Volg het programma van DISplay op de voet via de Facebookpagina van Z33. Daar staat elke week een nieuwe update van activiteiten klaar. Deel je eigen ervaringen en foto’s met de hashtags #DISplayHasselt #Z33bouwt. 

 

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)