Dissidence - Quilting Against

Eerbetoon aan het gedachtegoed van de begijnen

In de groepstentoonstelling Dissidence - Quilting Against stellen tien (inter)nationale ontwerpers thema’s zoals milieu, feminisme, kolonialisme, oneerlijke handel en de mode-industrie aan de kaak. Dat doen ze vanuit vier verschillende hoeken: historisch, economisch, activistisch en technisch. Het eindresultaat is een collectie van hedendaagse quilts als eerbetoon aan het gedachtegoed van de begijnen. En als protest. 

Begijnen als feministen avant la lettre

Geïnspireerd door het Hasseltse begijnhof en de begijnen - dissidenten en voorlopers van het feminisme - drukken tien ontwerpers zich via quilts kritisch uit en inspireren ze vanuit een alternatieve insteek “Al in de 13de eeuw oordeelden de begijnen dat ze geen slaafse gehoorzaamheid verschuldigd waren. Het vrijheidsconcept stond voor hen centraal: ze leefden autonoom en organiseerden zich economisch zelfstandig, onder meer door te quilten. Hun quilts waren niet alleen decoratief, maar hadden ook een symbolische betekenis en representeerden bovenal hun persoonlijke mening”, vertelt curator Ronald Clays, die zich voor deze tentoonstelling liet inspireren door kunstfilosoof Francis Smets.

Quilten als een vorm van protest

De mode-industrie snakt bijvoorbeeld naar verduurzaming en slokt elke vorm van vernieuwing op. Ironisch genoeg blijven net daar structurele veranderingen uit, waardoor conformisme de bovenhand heeft. Zo stelt elke quilt een ander thema aan de kaak. Van kolonialisme, mysticisme, feminisme en individualiteit tot de wetenschap, spiritualiteit en massamedia. Bovendien geven de ontwerpers een nieuwe kijk op de ambachtelijke en digitale techniek van quilten. Curator Ronald Clays: "Dit is een tentoonstelling met een boodschap. Één waarin een hoofdrol is weggelegd voor experiment, creativiteit en expressie in textiel. Een warm pleidooi ook om het tegendraadse gedachtegoed van de (Hasseltse) begijnen verder te zetten.”

Nationale en internationale ontwerpers

Tot de deelnemende ontwerpers behoren klinkende namen als Raf Simons, Hanne De Wyngaert, Nienke Hoogvliet, Bettie Boersma en Shayli Harrison. Daarnaast zijn er vijf ontwerpers die voor deze tentoonstelling samenwerken met mode-incubator MIA-H, dat met zijn laboratorium digitale en ambachtelijke technieken verenigt: Charlotte Maëva Perret, Pinar & Viola, Aya Kawabata, Navine G. Khan-Dossos en William Ludwig Lutgens. Dat resulteert in tien bijzondere en zeer diverse quilts.

De quilten jas van ontwerper Raf Simons vormt het startpunt van de tentoonstelling. Deze jas uit de lente-zomercollectie 2004 belichaamt zijn parcours als ontwerper. Het is een statement over alternatieve jongerenculturen. Later tijdens zijn artistiek bewind bij Calvin Klein komt het quilten terug als symbool voor de Amerikaanse multiculturele rijkdom.

De Nederlandse Nienke Hoogvliet onderzocht de medicinale voordelen van planten die 200 jaar geleden in het Hasseltse Begijnhof geteeld werden. Als reactie op de toxische verwerkingsprocessen in de mode-industrie, zoekt de ontwerpster samen met onderzoekscentrum Centexbel naar een manier om de medicinale voordelen in garen te verwerken. Haar quilt focust op een genezende impact, want bij aanraking met de huid - ons grootste orgaan - draagt die bij tot ons welzijn.

De twee zusterquilts en juwelen van het kunstenaarsduo Pinar & Viola doen de anarchistische en mystieke kwaliteiten van de begijnen herleven. Met een nieuwe futuristische vormentaal, vol symbolen waar traditioneel en digitaal vakmanschap samenkomen. Bettie Boersma verdiepte zich in de ambacht van het quilten en alle traditionele technieken met als eindresultaat een 7-lagige quilt. Het werk is een mozaïek van verschillende experimenten, waarbij elk doek een zeefdruk is. Elke laag is op zich een spel van transparantie, inkt, vorm, stoffen, stikpatroon, vouwen, puff inkt, reliëf. 

Ontwerpster Hanne De Wyngaert gaat op haar beurt dieper in op de zoektocht naar authenticiteit. Na haar afstuderen aan de modeacademie, trekt ze naar Guatemala en ontdekt ze de eeuwenoude technieken van de Mayawevers. Die inspireren haar tot ‘Laberinto’, een handgeweven wollen quilt die een labyrint voorstelt.  

William Ludwig Lutgens verwerkt het Belgische koloniale verleden in een sculptuur met rugzak en quilt. Met dit werk vraagt hij zich af in welke mate hij zich verantwoordelijk moet voelen voor de daden van zijn Belgische voorouders in confrontatie met het hedendaagse Congo.

Aya Kawabata verbindt oude Japanse en hedendaagse technieken. In dat opzicht functioneert haar quilt als een origami, waar verleden en toekomst samenkomen. Ze gebruikt hiervoor twee materialen: Japanse kimonostof uit de jaren ’20-’30 en digitaal bedrukte zijde van nu. 

Shayli Harrison laat je binnenstappen in een virtuele quilt. Haar personage is gebaseerd op Hadewijch, een 13de-eeuwse begijn uit Antwerpen, die bekend staat om haar poëzie en filosofie over de mystieke liefde. In deze virtuele ervaring komt één van haar visioenen tot leven. De begijn valt in het grote onbekende, de afgrond van de liefde. 

Charlotte Maëva Perret ontwierp een quilt als kaart om jezelf te vinden. Een schild als bescherming en voor transformatie, een cocon als een nomadische tempel om de goddelijke vrouwelijkheid in ons allemaal te vieren.

 


Laatste tentoonstelling in Begijnhof

Dissidence - quilting against is dus een tentoonstelling met een niet mis te verstane boodschap. Een waarin een hoofdrol is weggelegd voor experiment, creativiteit en expressie in textiel. Een warm pleidooi ook om het erfgoed van de Hasseltse begijnen verder te zetten. Samen met Navine G. Khan-Dossos - Shoot the Women First de laatste tentoonstelling in het Hasseltse Begijnhof, want in september opent het nieuwe gebouw van Z33, naast het bekende tentoonstellingsgebouw aan de Zuivelmarkt. 

Praktische informatie

Dissidence. Quilting Against  |  10.02 - 26.05.2019

Curator: Ronald Clays

Deelnemende kunstenaars: Pinar & Viola, Hanne De Wyngaert, Raf Simons, Nienke Hoogvliet, William Ludwig Lutgens, Bettie Boersma, Charlotte Maëva Perret, Shayli Harrison, Aya Kawabata, Navine G. Khan-Dossos

Deze tentoonstelling is een initiatief van Z33 in samenwerking met MIA-H

Rondom de tentoonstelling

MEET THE CURATOR

Woensdag 13.03.2019  |  19:30-21:00  |  Gratis met een toegangsticket

Curatoren Silvia Franceschini (Z33) en Ronald Clays verrassen je op woensdag 13 maart 2019met een andere kijk op de expo’s, waar ze naast de achterliggende betekenis ook de beweegredenen en productieprocessen uit de doeken doen.

GRATIS RONDLEIDING

Elke zaterdag en zondag om 15:00, met toegangsticket

Persdossier (pdf)

PDF - 1.5 Mb

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, Z33

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be