Een sprong in het onbekende baant zich een weg tussen kunst en geloof

In Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt, openen zondag 31 maart drie nieuwe expo’s: Een sprong in het onbekende, Daiga Grantina: Vier Zijden van een Schaduw en Riar Rizaldi: Fossilis.  De expo Een sprong in het onbekende verkent de relatie tussen geloof en hedendaagse kunst, met werk van maar liefst achttien kunstenaars.

 

Tussen kunst en geloof

Moderne westerse kunst draagt een religieuze erfenis met zich mee. Zelfs als kunst geen godsdienstige functie heeft, blijft ze erdoor beïnvloed. Dat zie je terug in de symboliek en de bijzondere status die soms aan kunstwerken wordt toegedicht. Kunst verbindt de zintuigen met het bovenzintuiglijke, het materiële met het spirituele, het eindige met het oneindige. Haar religieuze oorsprong is nooit ver weg.

Een sprong in het onbekende verkent de relatie tussen geloof en hedendaagse kunst. Hoe navigeren we door de onzekerheden van het leven? Waar vinden we houvast? Voor veel kunstenaars heeft geloof een betekenis die verder gaat dan enkel het religieuze. Geloof gaat over onze relatie met het onbekende en onbevattelijke; over twijfel én overtuiging; over wat je niet kunt weten maar misschien wel kunt voelen. In die zin is geloof – net zoals kunst – een sprong in het onbekende.


Familieparcours

Thema’s zoals geloof, zijn niet evident om uit te leggen. Het zijn zaken die je kan voelen, maar niet kan vastnemen. Hoe vertaalt zich dit naar een beeld? Deze zoektocht staat centraal in het familieparcours. Baan je met het hele gezin, net zoals een kunstenaar, een weg door het onbekende. Een uitnodiging voor de jong en oud om hun zintuigen scherp te stellen, de kunstwerken volledig op te nemen en hun gevoelens bij een kunstwerk neer te pennen.


Lokaal en internationaal talent

Een sprong in het onbekende bundelt het werk van Igshaan Adams, Francis Alÿs, David Bernstein, Peter Buggenhout, Justin Caguiat, Berlinde De Bruyckere, Edith Dekyndt, Kira Freije, Theaster Gates, Daan Gielis, Peter Hujar, Kris Martin, Sophie Nys, Antonio Obá, Namsal Siedlecki, Paul Thek, Danh Võ en Cathy Wilkes.

Een sprong in het onbekende is te zien in Z33 van 31 maart tot en met 25 augustus. Meer info over de nieuwe tentoonstellingen via www.z33.be

Agenda

za 30.03: feestelijke opening
Op zaterdag 30 maart gooien we vanaf 19u30 de deuren open. Ontdek die avond drie nieuwe tentoonstellingen en pik de optredens van Maxime Denuc en DJ Vers mee.

do 11.04: avondopening

zo 14.04: lezing & concert - Miserere door Kris Martin & Ensemble Currende 

Kris Martin zet met zijn kunstwerk Miserere de toon voor de expo Een sprong in het onbekende. Op 14 april dompelen de kunstenaar en Ensemble Currende je onder in een bijzonder stukje muziek- en kunstgeschiedenis.

zo 05.05: concert Call to Prayer door Ghalia Benali & Romina Lischka


 

Persdossier Een sprong in het onbekende

PDF - 2.4 Mb

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be