Fitting In sloopt de laatste hokjes

Z33 brengt kunstenaars, designers en modeontwerpers samen om onze vloeibare identiteit te bevragen — en te vieren

Hasselt zal er niet naast kunnen kijken. Het gebouw van kunstenhuis Z33 hangt vast aan de appartementen aan de overkant met honderden linten, die in het gebouw zelf eindigen in een verticaal bos van kleuren. Het is de binnenkomer voor een tentoonstelling die scherpe vragen stelt over onze identiteit. Hoe vinden we onze plaats in de wereld van vandaag, waarin we omringd worden door zoveel stemmen tegelijk? 

Fitting In  |  02.10.2022 - 26.02.2023

We zijn met zijn allen hard bezig met identiteit. Uit onderzoek blijkt dat één op vijf Vlamingen het gevoel heeft niet voluit te kunnen uitkomen voor hoe — of wie — ze zich voelen. Het was voldoende om er het overkoepelende thema te maken van de laatste editie van de Warmste Week: ‘Kunnen zijn wie je bent’. De groepstentoonstelling in Z33 viert een nieuwe vloeibare identiteit en haalt tegelijk de schotten weg tussen beeldende kunst, mode, design en activisme. 

Curatoren Annelies Thoelen, Branko Popovic en Marnix Rummens brachten kunstenaars bijeen op het snijvlak tussen al die werelden. Blikvanger is bijvoorbeeld Tom Van der Borght, de Limburgse ontwerper die op het prestigieuze modefestival van Hyères zowel de prijs van de jury als het publiek wegkaapte. Voor Z33 ontwerpt hij voor het eerst een exuberante installatie waarin hij alle persoonlijke facetten viert: de 7 Ways to be T.VDB

Veel van de kunstenaars hebben een hyperdiverse achtergrond en trekken dat door in hun werk door ook de toeschouwer te laten switchen tussen standpunten. Fotograaf Marwan Bassiouni trekt bijvoorbeeld oer-Hollandse landschappen, maar dan van binnenuit gefotografeerd door het raam van een moskee. Mous Lamrabat toont prints die veranderen naargelang de je als kijker een andere plaats inneemt. Nazanin Fakoor trekt alle registers open met een immersieve projectie. Op het eerste gezicht een kleurenfeest, tot blijkt waar de beelden vandaan komen.

 

The Fabricant was een pionier als digitaal modehuis: als een van de eersten ontwierpen ze kledij die niet fysiek bestaat maar enkel dient voor je avatar online. Elisa van Joolen stelt hybride tassen samen uit zakken van supermarkten en grote merken. Ze nodigt de bezoekers uit om caretaker te worden van iets wat eigenlijk bedoeld was als wegwerp-object. 

 

Het orgelpunt van de tentoonstelling is Camping Multitude: een tentenkamp waar elf kunstenaars en collectieven allemaal de tent gebruiken om hun eigen artistieke of politieke statement te maken. Denk aan een jurk die gemaakt is uit een Syrische vluchtelingentent, een tent samengesteld uit alle vlaggen van de wereld (ontworpen voor het natieloze continent Antarctica), wind- en waterdichte kledij die zich laat omvormen tot slaapzak voor thuislozen.

 

Fitting In is een tentoonstelling die meer vragen stelt dan ze antwoorden geeft. Wat nog overblijft van onze vaste waarden, dat trekken deze kunstenaars, ontwerpers en activisten in twijfel. We hebben altijd al verschillende facetten van onszelf getoond, naargelang de context waarin we belanden. Maar door de explosief toegenomen mobiliteit, de globalisering en het internet, is het hek finaal van de dam. We zijn méér geworden. Het is de aanleiding voor veel nieuwe vragen, maar ook voor een visueel feest zonder gêne.

Curatoren: Annelies Thoelen, Marnix Rummens, Branko Popovic

Kunstenaars: Christian Bakalov, Alia Ali, Lisa Konno & Sarah Blok, Mous Lamrabat, Berre Brans, Elisa Van Joolen, Das Leben am Haverkamp: Dewi Bekker, Anouk van Klaveren & Gino Anthonisse, The Fabricant & Teresa Manzo, CFGNY, Ines Alpha, Tom Van der Borght, Jo Cope & Boutique by Shelter, Marwan Bassiouni, Nazanin Fakoor, Helen Storey, Sanne Vaassen, ADIFF Angela Luna, Anais Hazo-Santorin, Elke Lutgerink, Lotje Heidingsfeld, Lucy & Jorge Orta, Mona Steinhaeusser, Sheltersuit, Thierry Geoffroy, Woman Cave Collective: Léticia Chanliau & Chloé Macary-Carney.
 

Praktische info
Fitting In loopt van 02.10 tot 26.02.23 in Z33

Elke tweede donderdag van de maand kan je de tentoonstellingen gratis bezoeken en een activiteit meepikken. De eerste nocturne is op 13 oktober.

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be