Germaine Kruip brengt ode aan verdwenen veerpontje met klanksculptuur in Maasmechelen

Binnenkort krijgt Maasmechelen er een bijzonder kunstwerk bij: ‘Reflection’ van de Nederlandse kunstenaar Germaine Kruip. Deze monumentale klanksculptuur vormt een poëtisch eerbetoon aan de historische veerpontjes over de Maas. Na de ‘Tree of Life’ van Mark Dion in Herbricht en de aankomende installatie van Laure Prouvost in Kinrooi, is ‘Reflection’ het volgende werk voor Kunst aan de Maas.

 

Eerbetoon aan een verdwenen veerpontje

De Maas is altijd al een rivier van verbinding geweest. Op de plek van het vroegere voetveer tussen Meeswijk en Urmond was tot de jaren '50 een veerpontje. De rivier maakte toen al de verbinding tussen beide oevers. Bewoners van de Maasvallei delen dan ook een gezamenlijke geschiedenis, tradities en dialect. Op de locatie van het voormalige voetveer brengt Kruip met haar sculptuur een eerbetoon aan deze geschiedenis. Vanaf de start van het project werkte een lokale werkgroep uit Maasmechelen intensief mee. Zij vonden het belangrijk dat het kunstwerk de beleving van het landschap zou versterken zonder het te domineren. Samen met Z33 en RLKM bogen zij zich over het karakter van de plek, de geschiedenis, en de wens om een kunstwerk te realiseren dat ingetogen, poëtisch en betekenisvol zou zijn. Germaine Kruip werd unaniem gekozen om die ambitie vorm te geven.

‘Reflection’ is niet alleen een beeld, maar ook een muziekinstrument. Bezoekers kunnen het instrument straks aanslaan met een speciaal ontworpen klopper, waardoor een diepe klank weerklinkt. De meditatieve gong doet denken aan de bel van de oude veerpont die tot in de jaren ‘50 op deze plek te horen was. Die toon drukt een verlangen naar verbinding uit: met de overkant, met het landschap en met het moment.

De sculptuur bestaat uit een vijf meter lange verticale messing balk die geluid produceert. Deze is op maat gestemd door de gerenommeerde instrumentenbouwer Thein Brass uit Bremen. De balk zweeft tussen twee smalle palen van tien meter hoog die op 32 meter van elkaar staan, ontworpen om visueel weg te vallen in het landschap. Twee bijhorende banken van zwart graniet nodigen uit tot rust en geven uitzicht over het water.

“Met Reflection wil ik een moment creëren waarin mensen niet alleen de geschiedenis horen, maar ook de stilte ervaren die er nu is. Het is een werk dat tot rust maant, maar dat ook verbindt – zoals het veerpontje dat ooit deed”, aldus Kruip. 
Schepen van cultuur Corrie Bemelmans benadrukt met trots het belang van deze nieuwe toevoeging aan de gemeente: “Met Reflection krijgt Maasmechelen er niet alleen een kunstwerk bij, maar ook een nieuwe plek om tot rust te komen. Het kunstwerk is een stille kracht aan onze oever en het nodigt uit om ons landschap opnieuw te ontdekken – met andere ogen én oren. ”

Groeiende reeks kunstwerken langs de Maas

‘Reflection’ is het nieuwste werk binnen Kunst aan de Maas, een ambitieus kunstproject dat kunst en landschap samenbrengt in het RivierPark Maasvallei.

Het traject werd op gang getrapt met Tree of Life van Mark Dion, dat sinds zomer 2022 te bezoeken is in Herbricht (Lanaken). Binnenkort volgen Moeder! Oui dream till the end van Laure Prouvost op het Bastion in Kessenich (Kinrooi) en Echoes of a Landscape van Adrien Tirtiaux aan de Klauwenhofweg in Maaseik.

Adinda Van Geystelen, directeur van Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur – kijkt met belangstelling naar het proces rond het nieuwe kunstwerk: "Elk werk doorloopt een intensief proces – van de eerste inspiratie tot de uiteindelijke plaatsing op locatie. Voor Maasmechelen streven we ernaar het werk van Germaine Kruip in augustus te presenteren. De installatie van Laure Prouvost hopen we nog voor de zomer te realiseren."

Over Germaine Kruip

Kruip woont en werkt tussen Brussel, Amsterdam en Londen. Haar werk was, onder andere, te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam (NL), de Biënnale van Sydney (AU), Art Basel (CH), Frieze London (UK), Manchester International Festival (UK), de Biënnale van Puerto Rico (PR), het São Paulo Museum of Art (BR), het Hiroshima Museum of Contemporary Art (JP), het Rotterdamse Schouwburg (NL), het Kaaitheater in Brussel (BE) en het Experimental Media and Performing Arts Center in Troy, New York (US).

www.germainekruip.com 

Praktisch

Het kunstwerk bevindt zich tussen fietsknooppunt 50 en 56, langs de dijk aan de Maas. Dit is op 1 km van het autoveer, en ook de oranje (10 km) en blauwe (5 km) wandellus van wandelgebied Leut komen hierlangs.

Over Kunst aan de Maas

Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland. Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

info@z33.be

www.z33.be