Het najaar van Z33: drie tentoonstellingen in het teken van klimaatverandering

Perspreview: woensdag 22.09 vanaf 10:30

In the Eye of the Storm

26.09.2021-23.01.2022

Klimaatverandering is overal. Toch is het vaak onzichtbaar in ons dagelijks leven. Het lijkt alsof we ons in het oog van de storm bevinden, een dreigende stilte omringd door een verpletterende wind. Dat beeld is letterlijk van toepassing op de Caraïben, waar orkanen zware schade aanrichten en een grote ongelijkheid blootleggen. Wat ooit een verre toekomst leek voor Europa, is daar de realiteit. Recente natuurrampen suggereren dat de toekomst nu is. Hoe reageren Caraïbische kunstenaars op de gevolgen? Hoe gaan ze over tot actie? Welke band hebben ze met hun omgeving? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling In the Eye of the Storm.

Ruim tien kunstenaars uit o.m. Puerto Rico, Haïti, Barbados, Grenada, Guadeloupe en Martinique tonen in Z33 films, foto’s, schilderijen, sculpturen en installaties. Elk van hen verkent de impact van letterlijke of figuurlijke stormen om zich heen. Daarnaast laten ze voelen wat hen aan een ‘plek’ bindt: gemeenschappen, rituelen, herinneringen of kennis van een gebied. De geselecteerde werken dragen bij aan een vernieuwde beeldtaal over klimaatverandering. De kunstenaars zoeken de poëtische confrontatie met het probleem op, in plaats van de stormen rechtstreeks af te beelden.

Deelnemende kunstenaars: Allora & Calzadilla, Candida Alvarez, Alvaro Barrington, Minia Biabiany, Ramiro Chaves & MAOF, Jean-Luc de Laguarigue, Daniel Lind-Ramos, Manuel Mathieu, Beatriz Santiago Muñoz, Ada M. Patterson, The Living and the Dead Ensemble

Curator: Tim Roerig
 

Mae-ling Lokko. Grounds for Return

26.09.21-09.01.22

Z33 presenteert de eerste solotentoonstelling van Mae-ling Lokko. De Ghanees-Filipijnse architectuurwetenschapper en onderzoeker focust zich in haar werk op het hergebruik van landbouwafval en biomaterialen. In Grounds for Return komt haar zoektocht naar een duurzame en rechtvaardige productieketen samen, met een selectie van oude en nieuwe projecten.

Om waarde terug te geven aan de aarde, kijkt ze naar alternatieve vormen van bouwen en samenleven. Lokko gebruikt bijvoorbeeld kokosgruis en mycelium (draden van schimmels) om grootschalige poorten en tunnels te ontwerpen in Z33. Door te werken met gerecycleerde aardse materialen uit Ghana wil ze de verdere ontginning van het overbewerkte land verlichten.

Het parcours van de tentoonstelling voelt als een zintuiglijke reis. Het volgt de cyclus waarin naast gewassen zelfs woningen uit de grond kunnen rijzen, om op hun beurt het land en de gemeenschap weer tot leven te brengen.

Grounds for Return bestaat uit een reeks nieuwe installaties op maat van Z33, een muurtekening ontworpen met Nana Afua Pierre Haynes en een tafelinstallatie ontwikkeld tijdens de eerste residentie bij de Ghanese kunstenaar El Anatsui in Accra, en ontworpen in samenwerking met de culinaire kunstenaar en chef-kok Selassie Atadika.

Curatoren: Silvia Franceschini, Tim Roerig, Heleen Van Loon

 

Frank Theys. Chronicle of an Extinction Foretold

25.11.21-09.01.22

Wat als de klimaatopwarming niet stopt? Chronicle of an Extinction Foretold toont ons een mogelijke evolutie voor planeet en mens. Verschillende geanimeerde scenario’s laten zien wat er gebeurt telkens de wereld een graad warmer wordt.  De projectie is een computeranimatie op basis van verschillende parameters. Je krijgt te zien hoe bepaalde ontwikkelingen elkaar versterken en hoe er een wisselwerking is tussen natuurlijke en socio-economische ontwikkelingen.  Dit kunstproject wil bijdragen aan het klimaatdebat een laat volgende logica zien: hoe meer we door klimaatverandering in crisissen belanden, hoe meer we het klimaatprobleem naar achter schuiven.

Curator: Ils Huygens

Chronicle of an Extinction Foretold is een coproductie van Escautville, European Cultural Foundation, Huis v/d Mens en Z33. Met steun van de Vlaamse overheid.

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be