Het voorjaar van Z33

Water inspireert

Het voorjaar van Z33 staat helemaal in het teken van water. Water is een bron van inspiratie in verschillende culturen en verhalen. De drie tentoonstellingen die openen op 2 april 2023 behandelen dit thema elk op een eigenzinnige manier. Wat is onze relatie met water? En hoe inspireert het kunstenaars en ontwerpers? 

Voorjaar in het teken van water

River of Rebirth | 02.04.23 - 27.08.2023

Rivieren zijn van oudsher een bron van verhalen. Het voortdurend stromende water symboliseert oneindigheid én vergankelijkheid. Goden reizen via rivieren tussen aarde en de onderwereld, en het water reinigt de ziel voor de wedergeboorte. In culturen over heel de wereld kom je zulke ideeën en mythes tegen. Net als rivieren hebben ze niet één oorsprong. Ze ontspringen uit verschillende bronnen, verstrengelen en vertakken zich, en toch stromen ze ononderbroken vanuit het verleden naar het heden. De kunstenaars in River of Rebirth laten zich inspireren door de vele verhalen over water. Ze tonen de veelzijdige betekenissen van water als culturele bron. 

Healing Water | 02.04.2023 – 20.08.2023

In ons jachtige bestaan zoeken mensen volop naar mentale rust en zingeving. Healing Water: Powers for mental health focust op de helende kracht van water. Water is een herkenbaar en effectief onderdeel van vele zingevende en therapeutische praktijken over heel de wereld. Het element is niet alleen een vitale levensbron, maar brengt ons ook rust en kalmte en zorgt voor een goede geestelijke gezondheid. De kunstenaars en ontwerpers in deze tentoonstelling spelen in op die opmerkelijke eigenschappen van water. Ze ontwerpen nieuwe rituelen, installaties voor verstilling, objecten voor zingeving en helende projecten.

FORMAT 2023 - water expeditions | 02.04.2023 – 20.08.2023
 

FORMAT is het begeleidingstraject van Z33 voor de nieuwe lichting op vlak van design en architectuur. Een selectie recent afgestudeerde ontwerpers en architecten krijgt de kans om hun werk te tonen in een groepstentoonstelling. Voor FORMAT 2023 werkte Z33 voor de eerste keer met een thematische open call voor nieuwe projectvoorstellen rond het thema ‘leven met water’. De zeven laureaten bekijken water vanuit verschillende invalshoeken. Waarom drink ik liever geïmporteerd mineraalwater dan water uit de kraan? Van wie is het grondwater? Waarom is er zo weinig open water waar we vandaag van mogen genieten?

Naast deze drie expo’s loopt ook het project Kunst aan de Maas verder. In de zomer van 2023 zullen twee nieuwe kunstinstallaties in de Limburgse Maasvallei gerealiseerd worden na de levensboom van Mark Dion in Herbricht. 

 

Geerhard Verbeelen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be