İstanbul’un 4. Dizayn Bienali - Okulların Okulu Genk ‘teki C-Mine’de sergilenecek (Belçika’da)

Okulda öğrendiklerimizin yararlı olup olmadığını nasıl bilebiliriz? Öğrendiklerimiz dünyadaki teknolojik ivmelenmeye ve bitmeyen bir krize rağmen hala güncel ve yararlı mı? Okulda ne öğretileceğine kim karar veriyor? Bu insanlar güvenilir mi? Okul hala en iyi öğrenme platformu mu?  Bizim tasarladığımız objeler, binalar ve teknolojiler, düşünce ve davranışlarımızı nasıl belirler? Bu tasarımlar Cesur Yeni Dünya’da ilerlememize hala yardımcı oluyor mu? Öğrenmeyi yeniden tasarlayabilir miyiz? Tasarlamanın kendisini yeniden tasarlayabilir miyiz?

Bauhaus'un yüzüncü yıldönümünü  kutladığı bu yıl, bunlar Okulların Okulu’nun –nasıl tasarımın öğrenmek ve öğrenmenin tasarım olduğunun incelendiği bir sergi- ortaya koyduğu sorulardan birkaçı. 28 Haziran - 29 Eylül tarihleri ​​arasında Genk’teki C-mine’de düzenlenen fuarda, 4. İstanbul Tasarım Bienali’nden seçilmiş 100’den fazla proje sergilenecek. Sergi, C-mine Genk işbirliğinde bir IKSV, Z33 - Hasselt Çağdaş Sanat Evi insiyatifidir.

Yardımcı küratörlerle Nadine Botha ve Vera Sacchetti ile beraber bienalin küratörlüğünü yapan Jan Boelen (Hasselt’taki Z33’ün müdürü) “Bauhaus’un evrensel çözümlere ulasma dürtüsü, günümüzün sorunlarını karsilamakta verimsiz kalıyor. Artık eski ve bilindik çözümler işe yaramıyor.” diyor. Okulların Okulu, açık çağrısına yapılan 750’den fazla başvurudan seçilip küratörlüğü yapılan bir bienaldir. Projelerin birçoğu, Türkiye ve İstanbul'un mevcut durumuyla belirgin bir şekilde ilişkili olmasına rağmen projelerin sosyoekonomik zorlukları ve ortaya attığı sorular küresel bir ortamın göstergesidir. Boelen “Görünüşe göre tasarımın kendisi değişiyor, artık sadece tüketilebilen ürünler ile ilgilenmiyor. Sergilenen projeler, bilgi ve gücü nasıl yeniden müzakere edebileceğimize dair devam eden araştırmaların bu anki resmini gösteriyor. ” diyor.

C-mine, 20 yüzyıldaki ilk maden çıkarımı kullanımından, 21 yüzyılda yaratıcı sanayilerin kuluçka alanına dönüştürülmüş bir sitedir. Aslı Çiçek tarafından Lukas Wegwerth'in sergi sistemi kullanilarak yapılan kurulum C-mine binası genelinde serpiştirildi. Boelen, “ekonominin insan gücünden entelektüel sermayeye nasıl değiştiğini gosterircesine, endüstri makineleri  öz değerlendirme projeleri ile  karşılaştırılıyor” diyor.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Bienal Direktörü Deniz Ova, “Türkiye’den bir bienalin ilk defa Avrupa’da iki iterasyonla yayınlandığı için heyecanlıyız ve serginin farklı topluluklar arasındaki kültürel diyalogu geliştireceğini umuyoruz” diyor. “Brüksel’deki Türk Büyükelçiliğine ve Türk Hava Yolları’na destekleri için ve Bienal’e ilk edisyonuna sponsor olduğu için VitrA’ya teşekkür etmek istiyoruz.

Genk’in belediye meclis üyesi Aliek Nagels: “Bu sergi, C-mine ve şehrimizle mükemmel bir uyum sağlıyor. Bu yıl Genk'te  Product Design eğitim kursunun 50. yılını kutluyoruz ve “Okulların Okulu” gibi sergiler öz değerlendirmeyi ve içsel düşünmeyi destekliyor.” diyor. “Ayrıca, fuarın uluslararası karakteri C-mine ve Genk kentinin hedeflerini destekliyor. Aynı zamanda, [serginin] genç, kozmopolit bir şehir olan Genk‘in sakinleri ve sakinlerin çevreleriyle de ortak görüşleri var. Bu sergiyle onlara da ulaşmayı umuyoruz. "

Sergi, 2 - 26 Mayıs tarihleri arasında Arles'deki Luma'da gösterildikten sonra Genk'e geliyor.

Halka açık faaliyetler ve atölye çalışmaları ile ilgili detayları www.aschoolofschools.be adresinde bulabilirsiniz.

Katilan sanatçilar ve tasarimcilar

Amandine David, Camilo Oliveira, Ersin Altın, Burçak Özlüdil, Augustus Wendell, Amy K Hoover,  Kerim Bayer, Nur Horsanalı, Ottonie von Roeder, Studio Makkink & Bey.

Åbäke & Maki Suzuki, Ana Peñalba, CMP Office, Ebru Kurbak, Farzin Lotfi-Jam en Mark Wasiuta.

Atelier Luma Algae Lab, Demystification Committee, Design Displacement Group, Disarming Design from Palestine, Fahmy Shahin, Human Rights Foundation, Janna Ullrich, João Roxo, Lukas Engelhardt, Mary Ponomareva, Meeus van Dis, N55, Navine G. Khan-Dossos, New South (Maya Nemeta, Meriem Chabani), Sissel Marie Tonn, SO Mimarlık, SulSolSal, Theo Deutinger.

Aslı Çiçek, Bogomir Doringer, Bora Hong, Can Altay, Cansu Cürgen & Avşar Gürpınar, ECAL X MACGUFFIN MAGAZINE, Jamie Allen, Juliette Pépin, Legrand Jäger, Lukas Wegwerth, Noortje van Eekelen, Selim Süme.

EAT ART-collectief, Bakudapan, Carlos Monleón, Chick Strand, Gamze Gündüz, Güher Tan, Tangör Tan, Gökhan Mura, Jenna Sutela, Lifepatch, Pedro Neves Marques, Peter Zin.

Pratik bilgi

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 4. Tasarım Bienali için 2018 yılında Okulların Okulu doğdu. Sergi, C-mine Genk işbirliğinde bir IKSV, Z33 - Hasselt Çağdaş Sanat Evi insiyatifidir.

Küratörler: Jan Boelen (Sanat yönetmeni Z33), Vera Sacchetti, Nadine Botha

Senografi ve sergi mobilyaları:  Mimar Aslı Çiçek en endüstri tasarımcısı Lukas Wegwerth

Dizayn: Offshore Studio

Basın bilgisi

Veerle Ausloos  |  Z33 | [email protected]  | + 32 499 67 76 11

Hanna Simons  | C-Mine Genk | [email protected]  |  +32 476 69 90 39

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst

Güncellemeleri posta kutunuzda alın

"Abone ol" düğmesine tıklayarak Gizlilik Politikası kısmını okuyup anladığımı onaylarım.