Jan Boelen ruilt Z33 Hasselt in voor de Universiteit voor Kunst en Design in Karlsruhe

Jan Boelen ruilt Z33 Hasselt in voor de Universiteit voor Kunst en Design in Karlsruhe

In het najaar van 2019 verlaat artistiek directeur Jan Boelen Z33, Huis voor actuele kunst in Hasselt. Hij start dan met een nieuwe functie als rector van de Universiteit voor Kunst en Design in Karlsruhe (HfG Karlsruhe). 

Vandaag maakte Petra Olschowski, Staatssecretaris in Baden-Württemberg voor het Ministerie van Wetenschap, Onderzoek en Kunst, de nieuwe rector bekend voor HfG Karlsruhe. Jan Boelen, artistiek directeur van Z33, zal er dit najaar de functie innemen na onder meer filosoof Peter Sloterdijk. Met zijn uitgebreide internationale ervaring in de design- en kunstwereld zal hij een belangrijke impuls geven aan de verdere ontwikkeling van de universiteit. De stap van Z33 naar Karlsruhe is een logisch vervolg in het professioneel traject van Jan Boelen. In dezelfde geest als A School of Schools, het thema van de 4de Istanbul Design Biënnale, draagt HfG de kritische waarden van het Bauhaus in zich. De maatschappij bevragen en uitdagen zit er in het DNA, net zoals bij Z33. In zijn functie als rector zal Boelen ook de verdere samenwerking met het ZKM (Center for Art and Media Karlsruhe) uitbouwen. 

Jan Boelen, artistiek directeur Z33: “Design en kunst zijn voor Z33 steeds middelen geweest om na te denken over maatschappelijk relevante thema’s. Met die visie hebben we de afgelopen jaren aan een straf parcours getimmerd. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Samen met het team werk ik de komende maanden verder aan de voorbereidingen voor de opening van het nieuwe tentoonstellingsgebouw en het programma voor 2020. Sinds 2011 werd er samen met de provincie Limburg hard gewerkt aan het nieuwbouwproject. Ik ben dan ook blij dat ik de realisatie hiervan meemaak. De fundamenten voor een nieuw Z33 zijn gelegd en samen luiden we een nieuw hoofdstuk in. Ik wil daarom de provincie Limburg, de raad van bestuur, de collega's van Z33 en alle partners  bedanken voor de samenwerkingen van de afgelopen jaren.

Kunst kan de wereld veranderen. Onder dit motto gaf Jan Boelen de afgelopen achttien jaren vorm aan Z33 in Hasselt. Onder zijn leiding groeide het vroegere Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten uit tot een dynamisch huis voor actuele kunsten. Z33 werd zo een ruimte voor experiment en talentontwikkeling, op het kruispunt van design, hedendaagse kunst en architectuur. Hij zocht de grenzen van het kunstenveld op en zette sociaal en maatschappijkritisch design op de internationale agenda. Onder zijn artistieke leiding kwamen samenwerkingen tot stand met Raf Simons, Dunne & Raby, Aldo Bakker, Tomas Saraceno, en vele anderen. Mede onder zijn impuls kwamen internationale kunstevenementen zoals Manifesta 9 en de Istanbul Design Biënnale naar Limburg.

Jan Bloemen, collega en sinds 2011 zakelijk directeur van Z33 : “We feliciteren Jan met zijn aanstelling, namens het team en de raad van bestuur. Onder zijn leiding is Z33 uitgegroeid tot een toonaangevende kunstinstelling in Limburg, Vlaanderen en daarbuiten. Met de opening van het nieuwe gebouw voor Z33 dit najaar, sluiten we dus letterlijk samen een hoofdstuk af. We bedanken hem voor zijn jarenlange toewijding.

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en communicatie, Z33
Veerle Ausloos Pers en communicatie, Z33
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)