Kunstwerk van Alia Farid in Maasmechelen vestigt aandacht op uitdagingen waterbeheer

Nieuw tijdelijk kunstwerk Kunst aan de Maas

Kunst aan de Maas presenteert een nieuw, tijdelijk kunstwerk van de Koeweitse-Puertoricaanse kunstenaar Alia Farid (1985). In Lieu of What Was bestaat uit vijf imposante watersculpturen die langs het kanaal, nabij Maasmechelen Village komen te staan. De keuze om Alia Farid's kunstwerk op deze locatie te tonen is geen toeval.

 

Vijf grote sculpturen

Water, of het gebrek eraan, vormt een terugkerend thema in het werk van Alia Farid. In het woestijnlandschap van haar geboorteland Koeweit is water zeer schaars. Neerslag valt er nauwelijks en water wordt er gewonnen door zeewater te ontzilten.

De vijf grote sculpturen die ze in Maasmechelen plaatst, zijn geïnspireerd op openbare drinkfonteinen die veel voorkomen in steden langs de Arabische Golf. Farid toont vormelijk verschillende, maar herkenbare vaten die gebruikt worden om water te dragen en op te slaan, gaande van een traditionele kleipot tot de alomtegenwoordige plastic fles. De sculpturen vestigen de aandacht op grote uitdagingen op vlak van waterbeheer.  

Drinkwater voor Limburgers

Die uitdagingen zijn goed zichtbaar in Maasmechelen en bij uitbreiding in de hele Maasvallei. Op deze specifieke locatie worden complexe en soms tegenstrijdige uitdagingen op vlak van waterbeheer goed zichtbaar. Terwijl elders in Vlaanderen watertekorten ontstaan, moet in het centrale gedeelte van de Maasvallei continu grondwater worden weggepompt om het mijnverzakkingsgebied droog te houden. Dit water wordt gebruikt voor de drinkwaterwinning van heel wat Limburgers. Vlakbij de plek van het kunstwerk stroomt het resterende water in het kanaal.

In Lieu of What Was nodigt het publiek uit om na te denken over de complexiteit van waterbeheer en de dringende uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Het kunstwerk symboliseert de cruciale rol van water in ons dagelijks leven en herinnert aan onze verantwoordelijkheid voor het duurzame beheer van dit kostbaar goed.

Praktische info

Het kunstwerk zal te zien zijn vanaf 29.06.2023 tot het einde van oktober 2023. Het kunstwerk is opgesteld aan de passantenhaven Maasmechelen, langs het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart in Eisden (parking: Maasmechelen Village; steek de Zetellaan over naar het kanaal). 

Meer informatie over Kunst aan de Maas: www.kunstaandemaas.be

Tips: 

 

  • Wandelaars die artistiek graag aan fysiek koppelen, kunnen voor een stevige wandeling terecht op de rode wandelroute van wandelgebied Leut. Deze route van 14 km leidt je door de uiterwaarden van de Maas, het charmante dorp en het kasteelpark van Leut. In Eisden kan je het Kruinenpad nemen, dat werd aangelegd in een verzakt gebied waar water wordt weggepompt (‘t Greven). Van aan de overkant van het kanaal kan je het werk van Alia Farid zien staan 

 

  • Onder de titel ‘From mining town to water city’ vind je gedurende de looptijd van de installatie van Alia Farid in de vitrine van het Architectuurdepot (Langstraat, Eisden-Dorp) nog meer watergerelateerde ontwerpen terug die een link hebben met Maasmechelen. 

Met dank aan de gemeente Maasmechelen en De Vlaamse Waterweg nv.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

info@z33.be

www.z33.be