Najaar van 2023 in Z33

Het kunstencentrum als unieke leeromgeving

Het najaar van Z33 staat volledig in het teken van ‘het kunstencentrum als een unieke leeromgeving'. De drie tentoonstellingen This Is UsClassroom en Jef Geys maakt school werpen elk op hun eigen manier een blik op dit concept en zijn vanaf 1 oktober te zien in Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt.

Dit najaar kiest Z33 voor het thema ‘het kunstencentrum als een unieke leeromgeving’. Met dit thema maakt het huis haar missie opnieuw waar: kunst verbinden met maatschappelijk relevante thema’s.

Onder het thema ‘het kunstencentrum als een unieke leeromgeving' clustert Z33 drie tentoonstellingen onder één project, met als rode draad ‘leren’.

De expo This Is Us toont collecties van de vier grootste Vlaamse musea voor hedendaagse kunst voor het eerst op één locatie. Daarbij staat de vraag welke rol de kunstinstelling opneemt als een alternatieve of experimentele leeromgeving centraal. Wat leren wij van kunst? Wat leert kunst ons?

In de architectuurtentoonstelling Classroom wordt  de architectuur van scholen, onder de loep genomen. Deze Europese samenwerking wil aanzetten tot reflectie: wat is een leeromgeving? Kan de publieke ruimte ook onze leeromgeving zijn? Kan een museum of een hedendaagse kunsttentoonstelling ook onze leeromgeving zijn?

Met de derde tentoonstelling Jef Geys maakt school brengt Z33 het werk dat de Belgische kunstenaar Jef Geys (1934-2018) maakte in de periode 1963 tot 1989 (toen hij leraar was aan de Rijksmiddelbare school in Balen) samen.

De najaarsexpo’s van 2023 vormen een oproep om met een nieuwsgierige blik naar actuele kunst te kijken en na te denken over het karakter van een ‘leeromgeving’. Het stimuleren van nieuwsgierigheid vormt immers een belangrijke basis voor levenslang leren en het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden. Kunstinstellingen zijn daarbij één van de weinige publieke ruimtes waar men het grondig oneens mag zijn met mekaar: in kunst bestaat geen goede of foute mening, het draait juist om het stimuleren van dialoog.
 

THIS IS US
01.10.23 > 18.02.24

Onder het thema 'de artistieke leeromgeving' brengt This Is Us werken uit de collecties van vier grootste Vlaamse musea voor hedendaagse kunst, M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE, en M Leuven, voor het eerst samen op één locatie. De tentoonstelling toont werken van bijna vijftig kunstenaars, waarvan meer dan de helft woont en werkt in België. Het is daarbij een unieke samenwerking tussen deze gerenommeerde musea en Z33. 

Naast de reeds bekende werken worden ook zeven nieuwe kunstwerken getoond die in het kader van deze tentoonstelling werden gecreëerd. Hiermee wordt deze dialoog tussen verleden en heden verder uitgedaagd en ontstaat een artistieke leeromgeving die perspectieven kan aanscherpen, op één lijn brengen of verschuiven.

This Is Us bestaat uit drie hoofdstukken - The Art Institution, Living Spaces en Telling Stories - die ingaan op het kunstencentrum als plek voor de transformatie van kennis via kunstwerken. 

Meer informatie over de drie hoofdstukken vind je hier.

De tentoonstelling omvat werken van:

Richard Artschwager, John Baldessari, Sammy Baloji, Dara Birnbaum, Audrey Cottin, Anne Daems, N. Dash, Robert Devriendt, Marlene Dumas, Mona Filleul, Andrea Fraser, Joris Ghekiere, Karin Hanssen, Ann Veronica Janssens, Jean Katambayi Mukendi, Felix Kindermann, Aglaia Konrad, Wolfgang Laib, Konrad Lueg, Natasja Mabesoone, Dyan Marie, Kerry James Marshall, Hana Miletić, Bruce Nauman, Otobong Nkanga, Cady Noland, Clare Noonan, Sophie Nys, Willem Oorebeek, Meret Oppenheim, Ria Pacquée, Marina Pinsky, Avery Preesman, Emmanuelle Quertain, Peter Rogiers, Jura Shust, Monika Stricker, Ana Torfs, Keith Tyson, Anne-Mie Van Kerckhoven, Michael Van den Abeele, Emmanuel Van der Auwera, Jan Van de Kerckhove, Maarten Vanden Eynde, Anna Zacharoff en Heimo Zobernig. 

 

Curator: Fabian Flückiger

CLASSROOM
01.10.23 > 18.02.24

De coronacrisis benadrukte dat waar en hoe je leert een grote rol speelt tijdens de overgangsfase van kind tot volwassene. Classroom staat hierbij stil en werpt een blik op de ontwikkeling van de adolescent aan de hand van het klaslokaal.

De tentoonstelling is verdeeld in vijf hoofdstukken: Productie, Belichaming, Samenkomst, Transgressie en Beroep. Elk hoofdstuk staat stil bij een iconisch schoolgebouw uit de 20ste eeuw dat vandaag nog steeds in gebruik is en symbool staat voor een bepaalde visie op adolescentie.

Curator: Joaquim Moreno 

Over het project
De tentoonstelling Classroom is een coproductie met Garagem Sul (Lissabon), arc en rêve centre d’architecture (Bordeaux) en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt). Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie.
 

JEF GEYS MAAKT SCHOOL
01.10.23 > 18.02.24

De tentoonstelling Jef Geys maakt school focust op het werk dat de Belgische kunstenaar Jef Geys (1934-2018) maakte in de periode 1963 tot 1989, toen hij leraar was aan de Rijksmiddelbare school in Balen.
 
Zijn meest bijzondere kunstwerken ontstonden vanuit de directe praktijk in de school én via zijn onderhuids-organisch talent als weergaloze, kennis-overdrachtelijke educatieve kracht met als doel allerlei onuitstaanbare mythes en camouflages van de beleefde werkelijkheid te onttoveren. De wereldlandkaart, de vrouwenvragen, ABC école de Paris, kleurboek voor volwassenen, gevoelsspeeldoos… zijn en blijven cruciale werken in zijn oeuvre die tot op vandaag niets aan actualiteit hoeven in te boeten.
 
Daarnaast wordt er het boek 'De school van Jef Geys' uitgegeven, verkrijgbaar in de Z33 shop, waarin meer dan 40 mensen uit Balen en omstreken hun herinneringen en souvenirs over Jef Geys delen.

Curator: Luk Lambrecht

INTO THE UNKNOWN
01.10 > 10.12.23

Tot slot presenteert Z33, in samenwerking met Kunstenwerkplaats VONK, 'Into The Unknown' van de Limburgse kunstenaar Steve Robyns (1981). Hij is een Limburgse maker, ontwerper en kunstenaar die werkt vanuit een jarenlange fascinatie voor het buitenaardse en de ruimtevaart. De titel verwijst naar Robyns artistieke zoektocht naar een nieuwe vormentaal en naar de drang van de mensheid om onbekende en buitenaardse werelden op te zoeken. De kunstenaar haalt zijn inspiratie uit documentaires en sciencefictionfilms. Deze eerste solotentoonstelling toont zeven artistieke ontwerpen die balanceren op de grens van het functionele en non-functionele. Robyns biedt daarmee een coherent en persoonlijk antwoord op de huidige tendensen binnen autonoom en collectible design.

Curator: Annelies Thoelen

PRAKTISCHE INFORMATIE

This Is Us
01.10.23 > 18.02.24

Classroom
01.10.23 > 18.02.24

Jef Geys maakt school
01.10.23 > 18.02.24

Into the Unknown
01.10 > 10.12.23

Nieuw: één ticket, dubbel plezier.
Een ticket voor de herfsttentoonstellingen bij Z33 geeft je de mogelijkheid om de tentoonstellingen tweemaal te bezoeken.


Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1, B-3500 Hasselt
z33.be

Met de steun van de Vlaamse overheid, Nationale Loterij en de stad Hasselt.

 

Over Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Z33 is een grensverleggende kunstinstelling in Hasselt, op het kruispunt van hedendaagse kunst, design en architectuur. 

 

Persdossier_Z33 najaar 2023.pdf

PDF - 478 Kb

Veerle Ausloos

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

info@z33.be

www.z33.be