Skip to Content
Nieuwe lichting ontwerpers en architecten voor FORMAT 2020 zijn bekend

Nieuwe lichting ontwerpers en architecten voor FORMAT 2020 zijn bekend

re-FORMAT | 20.02.21 - 04.04.21

Hoe kunnen design en architectuur kritisch denken aanmoedigen? Die vraag staat centraal in de nieuwe editie van FORMAT. De 8 laureaten bogen zich tijdens de lockdownperiode over de uitdagingen voor hun praktijk en hoe ze die moeten presenteren. In afwachting van de tentoonstelling die 20 februari 2021 opent, geeft laureaat Josh Plough al een blik op de achterliggende werkwijze en uitgangspunten.

FORMAT 2020 wordt re-FORMAT

Hoe kan kritisch denken meer opleveren dan clicks alleen? Het is een van de vraagstukken voor de komende 10 jaar. Die uitdaging aangaan staat pal tegenover de groeiende verwachting om steeds meer en straffere verhalen te vertellen. We hóeven die oneindige scroll van glossy blogs niet op te vullen. We kúnnen eruit breken, met daadkracht!

Dit betekent dat we moeten erkennen dat er grenzen zijn aan ons handelen, onze projecten en onze tijd. Als individu zijn we beperkt in onze vooruitgang. Samenwerking en integratie, daarentegen, maken de vele uren van gefragmenteerd onderzoek betekenisvol.

Na de activistische aanpak van de vorige FORMAT, gaan de laureaten van deze editie vurig voor een doeltreffende manier om onderzoek te tonen. re-FORMAT gaat minder over gedeelde thema’s en meer over middelen: hoe communiceren we? Op welke manier stellen we ons werk tentoon? Wat is ons verhaal en hoe maken we dat toegankelijk?

Hoe kunnen we dingen proberen te begrijpen, hoe kunnen we re-FORMATeren?

Tijdens de lockdown hebben de laureaten gedebatteerd en geschreven over de uitdagingen, doelstellingen en voorstelling van design en architectuur. Daarom gebruiken we nu het voorvoegsel: re-.

Grafisch ontwerper Jore Dierckx geeft deze gesprekken en ideeën een plek met de website Deepmind. Het is zijn visuele reactie op de debatten tijdens de lockdown. Het platform groeit naarmate de laureaten hun onderzoek verkennen, bevragen en contextualiseren.

Als inhoud verspreiden niet meer is dan een dagelijkse gewoonte, dan verstikken de wereldwijde brandhaarden de volgende generaties. Dit beeld maakt de noodzaak duidelijk om zorgvuldig met taal om te gaan: oplettend, samenwerkend, transparant. Zo’n uitspraak lijkt lichtzinnig als er mensen, dieren en hele ecosystemen sterven. Moeten we het niet uitschreeuwen in plaats van zorgvuldig door onze woordenboeken te bladeren?

Maar taal (zowel gesproken als beeld), gedeelde en overgedragen ervaringen, ja, zelfs onze angsten kunnen ons verbinden. Die band zoeken de acht laureaten van re-FORMAT op door middel van ambacht, architectuur, mode, onderzoek, zintuigen en de samenwerking die zo kenmerkend is voor FORMAT, Z33 en hopelijk 2021.

“Het is fantastisch om ergens deel van uit te maken en om onszelf te zien als onderdeel van het begin, het midden en het einde van een strijd. Maar daarnaast is er een gezonde dosis pragmatisme nodig om onze ernst te temperen. Wat de komende tien jaar brengen zal weet niemand, maar wat er in het komende jaar gaat gebeuren is onvermijdelijk onderdeel van die chaos.” – Josh Plough, laureaat

 

Laureaten

Heleen Sintobin, Irene Stracuzzi, Oksana Savchuk, Pauline Agustoni & Satomi Minoshima, Rachel Hansoul en Studiocalh (Lauriane Heim and Colette Aliman)

Grafisch Design: Jore Dierckx

Designcriticus: Josh Plough

Over FORMAT

FORMAT is het begeleidingstraject van Z33 voor de nieuwe beloftevolle lichting op vlak van design en architectuur. Elk jaar krijgt een selectie ontwerpers de kans om hun artistieke praktijk te verdiepen en samen kennis en netwerken te delen. Na een jaar intensieve begeleiding is er een groepstentoonstelling waar alle ontwerpen samenkomen. In dit leerproces zijn tijd en ruimte essentieel om grenzen en onconventionele pistes op te zoeken. Z33 is die vrijhaven waar experiment, leren en falen samenkomt.

Curator: Heleen Van Loon

Contacteer ons
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)