Sam Lewitt presenteert eerste Belgische solotentoonstelling in Z33

Sam Lewitt presenteert eerste Belgische solotentoonstelling in Z33

De Amerikaanse kunstenaar Sam Lewitt onderzoekt de verspreiding van goederen en kapitaal in de wereldeconomie. Voor zijn eerste Belgische solotentoonstelling vertrekt hij van de recente sluiting en sloop van Ford Genk, vroeger een belangrijke werkgever in de regio.

Terwijl de gebouwen van Ford Genk werden gesloopt, begon de bouw van de nieuwe vleugel van Z33 in het naburige Hasselt. Lewitt herwerkt deze economische verandering. Hij zet een nieuwe productielijn voor bouwstenen op in Z33 met elementen van de gesloopte fabriek en grond van de Ford-site in Genk. De verschillende fases van het productieproces – het samendrukken, uitharden en stapelen – worden gescheiden door deuren en dekzeilen van de voormalige fabriek. Deze gefaseerde manier van presenteren roept vragen op over het ‘werk’. Is het een activiteit of een product?

In de tentoonstellingszalen verwerken twee steenmachines grond van de Fordsite. Deze handmatige apparaten zijn ooit ontworpen voor de woningbouw in zogenaamde ontwikkelingslanden. Ze maakten het mogelijk om lokale grond te gebruiken voor de bouw van huizen en wegen. Later omarmden kleine zelfvoorzienende ecologische woonvormen het hulpmiddel. De steenmachines verbinden Z33 met andere productieplekken en roepen de vraag op hoe artistieke productie met een plaats verbonden is. De apparaten zijn bedoeld om lokale grond te verwerken, maar kunnen overal worden ingezet. Hierin verschilt het werk van Lewitt van site-specifieke kunst. Die kunst is gemaakt voor één bepaalde plaats. De Genkse Ford-site – die momenteel wordt herontwikkeld als logistiek knooppunt – is echter al verbonden met tal van andere plaatsen in binnen- en buitenland. Lewitt gebruikt deze plek als een ruwe grondstof die wordt verwerkt in de tentoonstellingszalen.

BIO

Sam Lewitt (°1981, USA) woont en werkt in New York. In 2004 behaalde hij zijn BFA (Bachelor Fine Arts) aan de School of Visual Arts in New York. Vervolgens voltooide hij in 2005 het Whitney Independent Study Program. De afgelopen jaren presenteerde hij verschillende solotentoonstelling in o.a. Het Swiss Institute, New York (2016), Kunsthalle Basel (2016) en The Wattis Institute for Contemporary Art, San Francisco (2015). Daarnaast was zijn werk te zien tijdens de Biënnale van Venetië (2017) en de Whitney Biënnale (2012). In 2018 ontving hij van Frieze Art Fair Londen de BMW Open Work opdracht. Over zijn werk verschenen volgende publicaties:  More Heat Than Light (2016) en Fluid Employment (2013).

Tim Roerig is curator bij Z33. Hij studeerde Filosofie en Culturele Analyse aan de Universiteit van Amsterdam en was assistent van wijlen curator Okwui Enwezor. Hij werkte in het verleden mee aan o.m. volgende tentoonstellingen en catalogi: Postwar: Art Between the Pacific and the Atlantic, 1945-1965, Haus der Kunst, München (2016) en All the World's Futures, 56e Internationale Kunsttentoonstelling, La Biennale di Venezia, Venetië (2015). 

Praktische info

Curator: Tim Roerig

De tentoonstelling loopt van 04.10.20-03.01.21

Partners

Met dank aan: Miguel Abreu Gallery, New York; Galerie Buchholz, Berlijn/Keulen/New York; De Vlaamse Waterweg nv; MG Real Estate / Intervest / Genk Green Logistics

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)