Sam Lewitt presenteert eerste Belgische solotentoonstelling in Z33

Sam Lewitt presenteert eerste Belgische solotentoonstelling in Z33

Perspreview do 01.10 om 10:30

18 december 2014. Het is een zwarte dag in de Limburgse geschiedenis. Ford Genk sluit de deuren met meer dan 4000 werknemers die op straat staan. Het litteken van wat vroeger was, wordt sinds augustus 2017 uitgewist. Toen startte de sloop van de gebouwen op de voormalige Fordsite. In datzelfde jaar begon ook de bouw van het nieuwe Z33 in Hasselt. De Amerikaanse kunstenaar Sam Lewitt herwerkt deze economische verandering in zijn tentoonstelling CURE (the Work). Hij zet een nieuwe productielijn voor bouwstenen op in Z33 met elementen van de gesloopte fabriek en grond van de Fordsite in Genk. 

De wereldwijde verspreiding van goederen en kapitaal staat al langer centraal in het werk van Sam Lewitt. Met CURE (the Work) transformeert hij Z33 in een productie plek waar grond van Ford Genk wordt herwerkt tot bouwstenen. De verschillende fases van het fabricageproces – het samendrukken, uitharden en stapelen - worden gescheiden door deuren en dekzeilen van de voormalige fabriek. Is het kunstwerk een activiteit of een product? Die vraag wordt opgeroepen met deze gefaseerde manier van presenteren. 

In de tentoonstellingszalen van Z33 verwerken twee identieke steenmachines grond van de Fordsite. Deze DIY-machines zijn ooit ontworpen voor de bouw van woningen in ontwikkelingslanden. Lokale grond kon op die manier onmiddellijk ingezet worden voor het bouwen van huizen en de aanleg van wegen. Later omarmden kleine zelfvoorzienende ecologische woonvormen het hulpmiddel. De steenmachines verbinden Z33 met andere productieplekken en roepen vragen op over de relatie tussen artistieke productie en locatie: deze apparaten zijn draagbaar maar ook letterlijk afhankelijk van hun ondergrond. De tentoonstelling lijkt een spiegel van de huidige wereldeconomie, waar de verplaatsing van productie een grote lokale impact kan hebben, zoals is gebleken na de sluiting van Ford Genk.

BIO

Sam Lewitt (°1981, USA) woont en werkt in New York. In 2004 behaalde hij zijn BFA (Bachelor Fine Arts) aan de School of Visual Arts in New York. Vervolgens voltooide hij in 2005 het Whitney Independent Study Program. De afgelopen jaren presenteerde hij verschillende solotentoonstelling in o.a. Het Swiss Institute, New York (2016), Kunsthalle Basel (2016) en The Wattis Institute for Contemporary Art, San Francisco (2015). Daarnaast was zijn werk te zien tijdens de Biënnale van Venetië (2017) en de Whitney Biënnale (2012). In 2018 ontving hij van Frieze Art Fair Londen de BMW Open Work opdracht. Over zijn werk verschenen volgende publicaties:  More Heat Than Light (2016) en Fluid Employment (2013).

Tim Roerig is curator bij Z33. Hij studeerde Filosofie en Culturele Analyse aan de Universiteit van Amsterdam en was assistent van wijlen curator Okwui Enwezor. Hij werkte in het verleden mee aan o.m. volgende tentoonstellingen en catalogi: Postwar: Art Between the Pacific and the Atlantic, 1945-1965, Haus der Kunst, München (2016) en All the World's Futures, 56e Internationale Kunsttentoonstelling, La Biennale di Venezia, Venetië (2015). 

Praktische info

Curator: Tim Roerig

Persrondleiding: Donderdag 01.10.20 om 10:30

Vernissage: zat 03.10.20 om 19u

De tentoonstelling loopt van 04.10.20-03.01.21

Partners

Met dank aan: Miguel Abreu Gallery, New York; Galerie Buchholz, Berlijn/Keulen/New York; De Vlaamse Waterweg nv; MG Real Estate / Intervest / Genk Green Logistics

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)