Studio Plastique onderzoekt een ogenschijnlijk onmisbare energiebron in Z33

Studio Plastique onderzoekt een ogenschijnlijk onmisbare energiebron in Z33

Current Age: De (on)zichtbare netwerken - 01.05 tot 01.08.21

Een netwerk van kabels, dat doet denken aan de aders, in een menselijk lichaam overspant onze hele planeet. Het vervoert een grondstof van ongeëvenaard belang voor de menselijke beschaving: elektriciteit. Studio Plastique onderzoekt deze ogenschijnlijk onmisbare energiebron in Z33.

Zonder elektriciteit zou ons leven er helemaal anders uitzien. Denk maar aan communicatie, voedselbereiding, evenementen, industriële productie, verkeersstromen, dataopslag… Elektriciteit is de drijvende kracht van de westerse samenleving zoals we die vandaag kennen. Het maakt en voedt onze identiteit als (westerse) mens.

Toch is elektriciteit ook medeverantwoordelijk voor een aantal grote problemen in onze huidige wereld. Er is een link tussen de opwekking van de grondstof en klimaatverandering. De distributie via kabels en batterijen put waardevolle ertsen uit en draagt bij aan moderne slavernij. Het gebruik in huishoudelijke apparatuur en de industrie zorgt dan weer voor vervuiling en afval, …

Velen zijn zich niet bewust van de impact van onze verslaving aan elektriciteit. Alleen wanneer de stroom uitvalt realiseren we ons het comfort van die alomtegenwoordige, maar onzichtbare grondstof. Daarom wil Studio Plastique onze relatie met elektriciteit opnieuw ontwerpen door de huidige scenario’s in vraag te stellen en toekomstmogelijkheden te onderzoeken. Wat zijn de opties om dit systeem opnieuw te vorm te geven? Kunnen we onszelf afkoppelen van het net? Een focus op elektriciteit kan bijdragen aan meer nieuwsgierigheid en bewustzijn, meer discussie en een meer verantwoorde manier om met deze energie om te gaan.

Current Age is te zien van 01.05 tot 01.08.21.

Curator: Annelies Thoelen

Deze tentoonstelling is een onderdeel van ELEMENTS.

ELEMENTS is samenwerkingsverband tussen kunst- en cultuurinstellingen in Nederlands Limburg, Belgisch Limburg en Luik. Tijdens ELEMENTS zetten we de grondstoffen, het verleden en heden, en de prestaties van de Euregio in een conceptueel kader. Hiermee krijgen de samenwerkende instellingen de vrijheid om de elementen van de Euregio te interpreteren en programmeren.

Over Studio Plastique: 

Theresa Bastek (1990) en Archibald Godts (1990) richtten Studio Plastique in 2017 op in Brussel, nadat ze afstudeerden aan de Design Academy Eindhoven. Hun werk combineert fantasierijke scenario’s en kritische reflecties met diepgaande onderzoeken van complexe materiële toeleveringsketens en technologische infrastructuren, en verleggen zo de grenzen van wat wat design beoogt te bereiken.

Studio Plastique bouwt samenwerkingsverbanden op rond belangrijke thema’s voor de hedendaagse samenleving, waarbij de rol van de ontwerper strategisch wordt gepositioneerd in een evoluerend landschap van industrie, cultuur en menselijke ervaring.

Het werk van Studio Plastique heeft internationale erkenning gekregen en hun werk is tentoongesteld in het Design Museum Gent, Design Museum Holon, Van Abbe Museum Eindhoven, en op internationale beurzen en platforms. Onlangs ontvingen zij de Henry van de Velde Young Talent Gold Award in België en de SYN Award in Duitsland.

Contacteer ons
Geerhard Verbeelen
Geerhard Verbeelen
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)