Toekomstige opslagplaats radioactief afval in Dessel uitzonderlijk open

Toekomstige opslagplaats radioactief afval in Dessel uitzonderlijk open

Kunstenaars delen hun blik op radioactief afval en de diepe tijd

Op 29 september is het IPM– de Installatie voor de Productie van Monolieten – in Dessel uitzonderlijk open voor het publiek. Op deze plek wordt over enkele jaren radioactief afval verpakt in betonnen kisten. Het is meteen ook het decor voor de tentoonstelling ‘Learning from Deep Time’.  Hierin delen enkele kunstenaars hun blik op het thema van radioactief afval. Curator Ils Huygens en NIRAS staan je die dag graag te woord tussen 10-17u. 

 

Radioactief afval en kunst

Z33 – Huis voor Actuele Kunst (Hasselt) en NIRAS werkten samen een programma uit waarbij kunstenaars de kans kregen om de nucleaire sites te bezoeken en informatie uit te wisselen met wetenschappers en experten van NIRAS of het SCK•CEN. In hun werk buigen de kunstenaars zich over verschillende vragen die verband houden met nucleair afval. Hoe kunnen we de erg lange levensduur van radioactief afval voorstellen? Hoe kunnen we infrastructuren bouwen en ontwerpen voor de verre toekomst? Hoe maken we toekomstige generaties duidelijk dat ze zich op een bergingssite bevinden? Vijf werken van Commonplace Studio, Jesse Howard & Tim Knapen, Alexis Destoop, Thomson & Craighead, Maarten Vanden Eynde en Andy Weir zijn hiervan het resultaat.

Learning from Deep Time

De tentoonstelling ‘Learning from Deep Time’ confronteert ons met de grenzen van menselijke kennis en technologie. Het maakt duidelijk dat een complex probleem, dat zich in de verre toekomst situeert, niet enkel een probleem van experten is. Naast ingenieurs en wetenschappers kunnen kunstenaars hier een rol spelen als een verteller van verhalen, maker van beelden of schepper van nieuwe mythes. Op die manier kan er aan een breed cultureel, maatschappelijk, ethisch en filosofisch perspectief gewerkt worden.

Samenwerking tussen Z33, NIRAS en SCK•CEN

Sinds 2016 werkt Z33 samen met NIRAS en SCK•CEN in het kader van een internationaal cultureel netwerk rond ‘Nuclear Culture’. We organiseerden onder meer enkele field trips met kunstenaars en curatoren naar nucleaire sites in België. Van daaruit zetten we een netwerk op met uitwisseling tussen kunstenaars, ontwerpers en nucleaire experten. In 2017 presenteerde Z33 rond dit thema de tentoonstelling Perpetual Uncertainty, naast een reeks lezingen en ronde tafelgesprekken. Daarnaast maakten verschillende kunstenaars (welke kunstenaars) nieuw werk dankzij de uitwisseling met nucleaire wetenschappers. Learning from Deep Time is de tweede tentoonstelling binnen deze samenwerking. Na de presentatie in Dessel zullen de werken ook te zien zijn bij de opening van het nieuwe tentoonstellingsgebouw van Z33.

Deelnemende ontwerpers en kunstenaars 

Commonplace Studio, Jesse Howard & Tim Knapen, Alexis Destoop, Thomson & Craighead, Maarten Vanden Eynde, Andy Weir

Praktische informatie

Learning from Deep Time is enkel te bezoeken op 29.09.2019, van 10 tot 17 u.

Curator: Ils Huygens (Z33)

Locatie: Kastelsedijk in Dessel, parkeren kan op het terrein bij Tabloo.
Inschrijven verplicht via www.niras.be/opendeurdag2019.

De tentoonstelling kwam tot stand door een samenwerking tussen de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS), Z33 - Huis voor Actuele Kunst in Hasselt en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN).

Het project is een coproductie van Z33 (Huis voor Actuele Kunst, Hasselt) i.s.m. Het Nieuwe Instituut Rotterdam, en met steun van de Vlaamse Overheid.

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)