Verhalen van Hasseltse wijk Ter Hilst komen tot leven in nieuwe muurschildering

Verhalen van Hasseltse wijk Ter Hilst komen tot leven in nieuwe muurschildering

Tijdens de zomermaanden ondergaat de brug van de Brigandstraat in Hasselt een metamorfose. De 27-jarige kunstenaar Pavel Balta werkt er aan een kleurrijke muurschildering, geïnspireerd op verhalen van bewoners van de woonwijk Ter Hilst. Midden september zal het werk volledig te bewonderen zijn.

Wijkbewoners kiezen voor Pavel Balta

In opdracht van de Stad Hasselt startte ruim een jaar geleden de zoektocht naar een kunstwerk in de open ruimte voor de woonwijk Ter Hilst. Een warme wijk waar bewoners hun talenten inzetten en nieuwe banden ontstaan. Een jury met wijkbewoners koos uit een longlist van 4 kunstenaars voor de 27-jarige Pavel Balta. In zijn ontwerp kiest hij symbolisch voor de tunnel van de Brigandstraat als ‘canvas’. Die brug deelt de wijk in twee, maar kan je ook als een poort of verbinding zien.

Met initiatieven als Tournée Locale kent Hasselt al een echte traditie rond samen werken aan kunst en cultuur. Hoewel ze soms maar kort duren, blijft het positieve effect ervan lang nazinderen in de samenhorigheid in een wijk en de talenten van Hasselaren. De muurschildering maakt dit zichtbaar voor iedereen. Daarnaast kan het werk ook aanleiding geven tot een gesprek over de sterktes en kansen van de wijkbewoners en hoe we daarop kunnen inspelen als stadsbestuur”, zegt schepen voor Cultuur en Welzijn Joost Venken.

Kleurrijk lijnenspel vol lokale verhalen

De afgelopen maanden ging Pavel Balta, samen met storyteller Ina Vandewijer (Avansa), in gesprek met tal van bewoners, op zoek naar fijne verhalen en anekdotes voor zijn werk. Die komen tijdens de zomermaanden tot leven in een kleurrijk spel van lijnen, waar iedereen iets of iemand in herkent. Hierbij kiest hij niet toevallig voor de muurschildering, een oude traditie die een gemeenschap verbeeldt. “Deze wijk heeft een geschiedenis. Alleen kent men er maar een klein deel van. Met deze muurschildering ‘I was here’ geef ik deze buurt terug wat ze verdient: een gevoel van gedeelde trots en geschiedenis.”

Ina Vandewijer: Pavels werk vertelt een tijdloos verhaal over de kinderen van vroeger en nu, over de volwassenen van morgen. Iedereen is trots om als levend kunstwerk op de brug te staan! Het is een vrolijk, hoopvol verhaal van een levendig Ter Hilst.”

Tijdens de zomer zie je de muurschildering stilaan tot leven komen in Ter Hilst.

 

Algemene informatie over het project

Dit project is een initiatief van de Stad Hasselt, Hacosi en Agentschap Wegen en Verkeer in samenwerking met Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur, Avansa en met de enthousiaste medewerking van Arktos, Kaza Koala, Domo Hasselt vzw.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)