Vijf prototypes om radicaal anders samen te leven

Vijf prototypes om radicaal anders samen te leven

Housing the Human: prototypes for coexistence

Hoe zullen we in de toekomst samenleven? Kunnen we bestaande woonvormen radicaal herdenken? Vertrekkende vanuit deze vragen kregen vijf ontwerpers – Certain Measures (DE, US), Mae-Ling Lokko (GH/PH,US), Simone C Niquille (CH/NL), Lucia Tahan (ES/DE) en Dasha Tsapenko (UA/NL) – de opdracht om hun ideeën uit te werken tot prototypes voor toekomstige woonvormen. Jan Boelen, artistiek directeur van Z33, volgde hen het afgelopen jaar en modereert deze laatste A-Z night van 2019. Een korte voorstelling van de projecten vind je hieronder of kan je in deze video bekijken.  

Certain Measures

In een 'on-demand' wereld voldoet een statische woning niet aan onze behoeften. Certain Measures bedacht vijf huisrobots, en meteen ook het concept emotionele duurzaamheid. Willen we ons omringen met technologie die ‘smart’ is, of kan die ook zacht en comfortabel zijn? Gaat technologie langer mee als ze emotioneel duurzaam is?

Simone C. Niquille

Een robot moet veel leren om zelfstandig door een huis te bewegen. Zo moet een camera leren om huiselijke vormen zoals een stoel of tafel te herkennen en te interpreteren. Maar welke taal en beelden gebruiken we hiervoor? Dat maakt Simone C. Niquille volgende week zichtbaar.

"If the map is not the territory...is the database the home?"

Mae-Ling Lokko

Upcycling op intieme schaal, vanuit je eigen keuken. Het is de plek bij uitstek waar je samenkomt, voedsel verwerkt, consumeert en weggooit. Als je dit voedselafval blootstelt aan de schimmel Mycellium, kan je nieuwe huishoudelijke objecten groeien. No time to waste. Laten we van onze keuken een klein ecosysteem voor afvalverwerking maken.

Lucia Tahan

In Lucia's app zijn de fysieke en virtuele wereld een. Hierin verbeeldt ze hoe een technologiebedrijf de vastgoedmarkt overneemt en diensten introduceert. Je ervaart het leven in zo'n woonruimte: pop-up advertenties verdoezelen het meubilair, je krijgt de vraag om je abonnement op de virtuele ruimte te upgraden of stop te zetten. En krijgt de kans om kritisch te zijn.

Dasha Tsapenko

Is er een relatie tussen je 'huiselijke landschap' en je emoties? Bepaalt ons beeld van relaties hoe we een huis inrichten, rituelen beleven en organiseren? Dat onderzoekt Dasha Tsapenko met haar ruimtelijk platform Lovaratory.

Achtergrondinformatie bij de samenwerking 

Housing the Human wil kunst, wetenschap en technologische innovatie samenbrengen en fungeren als katalysator voor experiment. Het is een samenwerkingsverband tussen Forecast (Berlijn), MAXXI (Rome), The Copenhagen Architecture Festival (CAFx), acatech (the German Academy of Science and Engineering) en Z33 (Hasselt). 

Praktische informatie

A-Z nights. Een opeenstapeling van hands-on inspiratie, out-of-the-box lezingen en eigenzinnige perspectieven. Verwacht avonden vol nieuwe inzichten over de artistieke praktijk van de toekomst. Voor & door makers, denkers en studenten uit de creatieve sector. Georganiseerd door Z33.

Locatie: De Nieuwe Zaal, Maastrichterstraat 96, 3500 Hasselt

Tickets: VVK 9 euro/ kassa: 12 euro  |  VVK met studenten- of lerarenkaart 6 euro/ kassa: 9 euro

www.a-znights.be 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)