Werk van Benjamin Verdonck verhuist naar Museumkerk Oud-Rekem

Kunst aan de Maas maakt zich op voor de zomer

Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Terwijl het werk van Benjamin Verdonck aan zijn laatste etappe begint, beginnen nieuwe kunstwerken stilaan vorm te krijgen. 

De schoonheid van kleine gebaren

Benjamin Verdonck verkent de Maasvallei al wandelend. Onderweg verzamelt hij alledaagse voorwerpen die iets vertellen over het gebied, van stenen en zaden tot plastic verpakkingen en verloren sieraden. Hij ordent ze zorgvuldig en behandelt ze als een soort relieken. Op die manier toont elke verzameling zijn verplaatsingen door het gebied waar het water en de mensen elk hun sporen trekken. 

Na eerdere passages in Boyen en Elen bereikt het werk van Benjamin Verdonck zijn eindpunt. Het werk wordt voor een laatste keer getoond in de Museumkerk van Oud-Rekem. In diezelfde kerk wordt ook een film van Luc Smeets getoond. Van bron tot monding volgt de Maas vanaf haar bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee. In het begin is deze rivier nauwelijks zichtbaar maar gaandeweg ontvouwt zij zich tot de imposante rivier die als een levensader door de Maasvallei stroomt.

Vooruitblik naar de zomer

Intussen draait de motor voor de andere projecten van Kunst aan de Maas op volle toeren:

  • Maarten Inghels zal een woordsculptuur in zand realiseren in Heppeneert, Maaseik.
  • Ook het kunstwerk van Mark Dion zit in zijn opstartfase. Vanaf begin augustus zie je zijn levensboom groeien in Herbricht, om tegen midden september volledig klaar te zijn. Het eerste permanente werk is dus in zicht. Dan maken we ook de kunstenaar bekend voor het volgende werk in Kinrooi.
  • Tijdens de Dorpsdagen in Neerharen op 13 & 14 augustus krijg je een eerste voorsmaakje van Kunst aan de Maas. Een gids neemt je mee van de Museumkerk in Oud-Rekem naar Herbricht waar het werk van Mark Dion komt.

Praktische informatie 

De werken van Benjamin Verdonck en Luc Smeets in de Museumkerk Oud-Rekem zijn te zien van 29.06 tot 11.09.22.

Elke dag open van 13:00-17:00
Parking binnen een straal van 100 m
Gratis toegang
Adres: Groenplaats 4, 3621 Lanaken

Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.

Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), en de vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be