Z33 blikt vooruit: een nieuw gebouw, een nieuw programma

Z33 blikt vooruit: een nieuw gebouw, een nieuw programma

Op zaterdag 14 maart opent het nieuwe Z33 de deuren. Een nieuw tentoonstellingsgebouw dat voor het eerst gebruikt wordt, levert dan ook een uniek moment op. Noteer alvast donderdag 30 januari voor een architectuurpreview met architecte Francesca Torzo. Op woensdag 11 maart stellen we het nieuwe (tentoonstellings)programma voor. 

Vleugel 19, het nieuwe Z33  |  Perspreview do 30.01 om 11u

De Italiaanse architecte Francesca Torzo ontwierp het nieuwe tentoonstellingsgebouw. Met een introverte, rijk geschakeerde architectuur kiest ze voor een gebouw dat als een stad in de stad werkt. Het wordt een plek waar je je onderdompelt in een ander ritme, weg van alle andere referenties. Als een puzzelstuk past het gebouw tussen het Jenevermuseum en de historische begijnhofsite. De sobere maar bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van zowel het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58 als het aangrenzende begijnhof. Op donderdag 30 januari organiseren we een persrondleiding in aanwezigheid van de architecte Francesca Torzo, artistiek directeur Adinda Van Geystelen en zakelijk directeur Jan Bloemen. Het concrete programma wordt in januari meegedeeld. 

Opening Z33  |  Perspreview woe 11.03 om 11 u

Op 14 maart opent Z33 voor het grote publiek. Met een nieuw gebouw en drie tentoonstellingen: The Time of Work, The Work of Time en Currents #7: Birds of a Feather. En een goed gevuld weekendprogramma.

Een gebouw dat voor het eerst gebruikt wordt, levert een uniek moment op. Het is de eerste, en laatste, keer, dat het als een zuiver architectuurobject te ontdekken is. De tentoonstellingen The Time of Work / The Work of Time  zetten die verkenning van het nieuwe gebouw centraal. 

Aan een nieuw gebouw kleven nog geen herinneringen. Je ziet het - voor het eerst en het laatst –onbezoedeld en puur. Pas als mensen het in gebruik nemen ontdekken ze wat het gebouw wil, toelaat of verhindert. The Time of Work nodigt een groep kunstenaars uit om dat als eersten te doen. Met werken van Anton Parys, Benjamin Verdonck , Christoph De Boeck,  Francesca Torzo, Les Gens d’Uterpan, Lodie Kardouss, Lotte Van den Audenaeren, Noé Soulier, Radouan Mriziga en William Forsythe.

We leven in tijden waarin we het gevoel hebben dat de tijd te snel gaat. We komen voortdurend tijd tekort. De tentoonstelling The Work of Time toont hoe kunstenaars vandaag het begrip 'tijd' onderzoeken. Ze nemen je mee naar andere dimensies zoals de biologische tijd, de slaaptijd of de diepe tijd van de aarde. Met werken van Alexis Destoop, Andy Weir, Commonplace Studio, Jesse Howard & Tim Knapen, Danilo Correale, Ecole Mondiale, Helga Schmid, Judith Seng, Nelly Ben Hayoun-Stépanian, Maarten Vanden Eynde, Teis De Greve en Thomson & Craighead.

In Currents #7: Birds of a Feather komen de werken van zeven recent afgestudeerde kunstenaars samen: Israel Aten, Myrthe Baptist, Justine Court, Jonathan De Maeyer, Jonas Dehnen, Leroy Meyer en Naama Roth. De kunstenaars toetsen een fysiek, digitaal of mentaal archief van beelden, vormen, symbolen en verhalen af aan de massacultuur.

Praktisch

The Work of Time. Van 14.03.20-10.05.20. Curator: Ils Huygens

The Time of Work. Van 14.03.20-10.05.20. Curator: Pieter 'T Jonck

Currents #7: Birds of a Feather. Van 14.03.20-26.04.20. Curatoren: Louis-Philippe Van Eeckhoutte en Melanie Deboutte

Currents is een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in Vlaanderen, Brussel, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland, i.s.m. Marres Maastricht. 

Contacteer ons
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)