Z33 en 37 graden werken samen met Murielle Victorine Scherre en Jan Verstraeten

Z33 en 37 graden werken samen met Murielle Victorine Scherre en Jan Verstraeten

‘If the future isn’t bright, at least it’s colorful’

Muziek, design en sociale economie komen samen in ‘If the future isn’t bright, at least it’s colorful’. Met dit nieuwe project zoeken Z33 (Huis voor actuele kunst, Hasselt) en 37 graden naar een alternatief model waarbij consument, maker en ontwerper koningen zijn. Het ontwerp voor deze eerste editie komt van Murielle Victorine Scherre en Jan Verstraeten. Zij ontwierpen een snuggie uit zwarte bandshirts, die volledig zal gemaakt worden door de medewerkers van het Hasseltse maatwerkbedrijf Bewel.

Waar cultuur en circulaire economie matchen

Hoe kan cultuur bijdragen aan een bewustzijn rond duurzaamheid? En een nieuw model van circulaire economie? Met die tegendraadse kijk als basis zochten Z33 en 37 graden naar een nieuw model waar (pop)cultuur en (sociale) economie elkaar vinden. Startpunt voor dit hele project was de Z33-tentoonstelling ‘Dissidence. Quilting Against’. Daar stond quilten als protest en eerbetoon aan de begijnen centraal. Jan Boelen, artistiek directeur Z33: “Z33 toont met dit project dat het anders kan en dat cultuur een motor is voor nieuwe, menselijke economische modellen. Elk jaar geven we een geëngageerde ontwerper of kunstenaar de kans om binnen dit idee een nieuw project te ontwikkelen. Voor deze eerste editie zijn dit Murielle Victorine Scherre en Jan Verstraeten. Ze blazen het idee van quilten nieuw leven in. Hun idee voor een snuggie brengt partijen bij elkaar die anders naast elkaar dreigen te werken.

De Gentse ontwerpster Murielle Victorine Scherre ging graag in op die uitnodiging. ‘If the future isn’t bright, at least it’s colorful’ is een verrassende take op het icoon van de Amerikaanse cultuur, de snuggie. Met zwarte bandshirts en hoodies wordt een nieuw lappendeken samengesteld. “De quilt bracht vroeger de fysieke restanten van ons leven samen. De kleding die onze verhalen ademt, krijgt nu een nieuwe betekenis als lappendeken. De voormalige drager wordt opnieuw maker, waarbij men afval weet te veranderen in goud. De quilt is een uitnodiging tot minder consumeren. Het is een menselijk en duurzaam alternatief, in een wereld gedomineerd door mega webshops en massaproductie in lageloonlanden. Zo kunnen een handvol mensen die samen denken, met duizenden mensen die samen maken, een industrie laten wankelen." 

Design maakt op die manier ook makers uit sociaal kwetsbare groepen zichtbaar”, vertellen Kim Hardy en Koen Windmolers van 37 graden. “Een verhaal dus van 37° menselijkheid en warme, persoonlijke verbindingen. Elke snuggie van Murielle wordt bijvoorbeeld vergezeld van een postkaart. Die kan je versturen naar de persoon die het deken maakte. Het is voor ons de manier om maker en koper samen te brengen.”

YOUME & MEYOU... en een dekentje

De titel van de snuggie verwijst naar een nummer van Einstürzende Neubauten, Youme & Meyou. Murielle Victorine Scherre en Jan Verstraeten: “Het gebruik van hardcore bandshirts toont de hoogdringendheid van de situatie: de textielsector stevent af op een 'grinding halt' als we niet met dringende hand ingrijpen, zoals hier en nu. De ware warmte van het deken zit binnenin: kleine ingrepen zoals recyclage maken een wereld van verschil. Wie had gedacht dat de revolutie zo comfortabel kon aanvoelen? Als de toekomst niet rooskleurig lijkt, dan is die in dit geval toch hoopgevend. YOUME & MEYOU en een dekentje. See what happens."  

Op de foto met je bandshirt

Z33, 37graden en Murielle Victorine Scherre zoeken voor dit project zwarte bandshirts en hoodies. Die kan je vanaf nu bij Z33 droppen in een kledingbox in de begijnhoftuin. Wil je op de foto met jouw favoriete shirt of één van de snuggies? Dat kan. Murielle Victorine Scherre maakt binnenkort datum en locatie bekend voor de fotoreeks van iedereen die een kledingstuk doneert. “Vandaag heeft de consument een rol als idool in de mode-industrie, terwijl de makers het liefst zo ver mogelijk worden weggestopt. De maker en de gebruiker hebben elkaar nodig in dit verhaal en daarom wil ik hen graag portretteren. Als consument hebben we een stem in de mode, maar elke stem en ieder gezicht is even belangrijk. Zoals de Beatles het zeggen: got to be good looking, cause it’s so hard to see.” Dit najaar komen alle foto's samen in een fotoreportage in het nieuwe tentoonstellingsgebouw van Z33 in Hasselt. Vanaf dan zal ook de snuggie te koop zijn.  

 

Praktische informatie

Meerjarige samenwerking Z33 – 37graden

Cultuur en (sociale) economie vinden elkaar in deze meerjarige samenwerking tussen Z33 en 37 graden. Samen maken ze het verschil met een nieuw model van circulaire economie. In dit traject creëren ontwerpers en kunstenaars samen met, én vanuit de talenten van mensen in een kwetsbare positie waardevolle objecten waarbij hun vakmanschap centraal staat.

Elk jaar is een tentoonstelling van Z33 het vertrekpunt voor een opdracht aan een ontwerper of kunstenaar. Het nieuwe ontwerp wordt volledig gemaakt door de medewerkers van sociale werkplekken en ateliers waarmee 37 graden samenwerkt. Bedoeling is om de kwetsbare doelgroep beter te verbinden met de culturele wereld, en vice versa. Het is een verhaal van 37° menselijkheid, sociaal design en empowerend ondernemerschap.

Partners

37graden

Design- en geschenkartikelen blijven het goed doen, maar de consument hecht steeds meer belang aan het menselijke verhaal achter het product. In dit project wordt gezocht naar een methodiek – die toegepast kan worden op verschillende sectoren – om mooie en commerciële producten te ontwikkelen, ontworpen door ervaren designers en gemaakt door makers uit de arbeidszorg, vanuit hun specifieke talenten en mogelijkheden. Het achterliggende verhaal van én de verbindingen met de makers uit de arbeidszorg en designers kan het verschil maken met de grote webshops en massaproductie uit de lageloonlanden. 

Z33, Huis voor actuele kunst

Z33 is het Huis voor actuele kunst in het centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een programma van tentoonstellingen, lezingen, films, onderzoeksprojecten en talentontwikkeling. Dit najaar opent het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Franscesca Torzo.

Murielle Victorine Scherredesigner/owner at la fille d’O  

"In mijn werk stel ik graag de hedendaagse mode-industrie in vraag. Een broek van Primark kost vijf euro, maar een koffie ook. Toch lijkt niemand zich daar vragen bij te stellen, laat staan dat je weet wie je kleren maakt. Het verheugt me om op vraag van Z33 met hen, 37 graden en Bewel te tekenen voor een schonere toekomst.”

Jan Verstraeten 

Muzikant en visueel kunstenaar Jan Verstraeten ontwerpt samen met Murielle Victorine Scherre voor Z33 een lappendeken met bandshirts. Die scheidingslijn tussen design en muziek is niet toevallig. Op zijn debuut EP Cheap Dreams toont hij een variëteit aan stijlen die de soundtrack vormen voor de working class hero’s life. In zowel de songs als de video’s die deze versterken speelt hij met contrasten zoals licht en donker en hoop en wanhoop. Het resultaat is een plaat die zalft, maar tegelijk een rollercoaster aan gemoedsbewegingen biedt die, gesterkt door de beelden, ons leert dat inspiratie overal te vinden is zolang je het maar toelaat. 

 

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor actuele kunst
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, films, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opent 21 mei 2020 de deuren.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)