Z33 presenteert de eerste duotentoonstelling van Kamrooz Aram & Iman Issa

Z33 presenteert de eerste duotentoonstelling van Kamrooz Aram & Iman Issa

Lives of Forms verkent de politieke betekenissen van esthetische vormen

Z33 presenteert de eerste duotentoonstelling van de internationaal vermaarde kunstenaars Kamrooz Aram (IR, 1978) en Iman Issa (EG, 1979). Deze expo, getiteld Lives of Forms, verkent de politieke betekenissen van esthetische vormen. Aram en Issa tonen dat esthetische vormen altijd een politieke betekenis hebben. Zo stellen zij de gangbare opvattingen over hoe politieke kunst eruit ziet in vraag.

De laatste jaren is er in Europa een publiek debat aan de gang over welke geschiedenissen in musea en openbare monumenten worden vertegenwoordigd. Welke geschiedenissen worden herinnerd en welke worden vergeten? Hoe beïnvloedt dit de manier waarop we onszelf en andere culturen zien? Door zulke vragen te stellen verandert onze kijk op musea en monumenten. 

Kamrooz Aram en Iman Issa bestuderen onze blik op kunstwerken, artefacten en monumenten. Hun werk gaat na hoe onze overtuigingen over de oorsprong, de functie of het onderwerp van een kunstwerk de betekenis ervan bepalen. 

In Z33 herinterpreteert Iman Issa bestaande kunstwerken en monumenten. In haar sculpturale installaties zoekt ze nieuwe vormen om dezelfde ideeën, publieke figuren en historische gebeurtenissen op te roepen als die in de originele werken waarnaar ze verwijst. Ontdaan van herkenbare details lijken haar versies in niets op de originelen waarop ze zinspeelt in haar begeleidende teksten. Waar de vorm van een kunstwerk of monument normaal gesproken onveranderd blijft in de tijd, verandert de betekenis van wat het vertegenwoordigt als gevolg van historische ontwikkelingen. Issa’s werken zoeken nieuwe vormen voor die veranderende betekenissen. Welke vormen kunnen de betekenis van een woord, persoon of historisch moment overbrengen?

Kamrooz Arams unieke benadering van schilderen reikt verder dan het canvas. Hij beschildert ook de galeriewanden en maakt zo het tentoonstellingsontwerp onderdeel van zijn kunstwerken. In zijn werk geeft hij ornament een centrale rol in de moderne schilderkunst. Daarmee daagt hij de eurocentrische visie op kunstgeschiedenis uit, waarin ornamentieke kunst vaak als een mindere kunstvorm wordt beschouwd. Arams composities onthullen verrassende parallellen tussen ornamentieke kunst en geometrisch abstracte schilderkunst. Hij creëert onderlinge afhankelijkheid tussen schilderijen, objecten en het tentoonstellingsontwerp. Zo nodigt hij de toeschouwer uit om na te denken over hoe de vorm van museale presentaties onze blik op kunst beïnvloed.

De twee kunstenaars zijn gezamenlijk uitgenodigd om hun werk te tonen omdat hun artistieke praktijken elkaar versterken. De kunstenaars delen een interesse in de politieke betekenis van esthetische vormen, maar hun individuele methodes en artistieke keuzes zijn totaal verschillend. Wanneer je hun werken naast elkaar ziet, word je je meer bewust van die verschillen, terwijl de overeenkomsten tussen de kunstwerken een heel nieuwe kijk op hun praktijk brengen. 

Lives of Forms loopt van 01.05 tot 01.08.21 in Z33

Curator: Tim Roerig & Silvia Franceschini

Met dank aan:

Green Art Gallery, Dubai

Rodeo, London / Piraeus

carlier | gebauer, Berlin

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)