Eerste Belgische solotentoonstelling van Navine G. Khan-Dossos

Shoot The Women First

Shoot The Women First is de eerste Belgische solotentoonstelling van Navine G. Khan-Dossos (1982, Londen). Met een reeks kartonnen werken, werken op paneel en een muurschildering, creëert de kunstenares een alternatieve schietstand in de begijnhuisjes. Het is haar manier om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. De tentoonstelling loopt tot 26 mei 2019 in Z33, Huis voor actuele kunst in Hasselt. 

Vrouwen en geweld

Navine G. Khan-Dossos focust in deze eerste Belgische solotentoonstelling op gendergerelateerd geweld en het lichaam van de vrouw als hoofdreden voor uitbuiting en verzet. Met de titel verwijst ze naar het advies dat de leden van de GSG 9, een Duitse antiterreureenheid uit de jaren ‘70, kregen bij confrontatie met vrouwelijke leden van een terroristenbeweging.

De kunstenares reflecteert over de rol van vrouwen als dader en slachtoffer. Ze stelt vast dat de huidige samenleving steeds meer controle en standaardisering van het lichaam eist. Hiervoor baseert ze zich op recente gebeurtenissen, die ook inspiratie vormen voor haar werk. Eén daarvan is de discriminatie van vermoedelijke prostituees in Griekenland in 2012. De politie dwong hen tot een hiv-test. Zij die positief testten, werden beschuldigd van het opzettelijk besmetten van cliënten en kregen een celstraf.  De politie gaf persoonlijke informatie van de verdachten door aan de media. Dit leidde tot een nog sterkere stigmatisering van prostituees en vrouwen met HIV. In een wereld waarin het lichaam van de vrouw de hoofdreden is voor uitbuiting en verzet, worden vooroordelen al snel virussen.

Een schietstand als choreografie

De kunstenares transformeert de tentoonstellingsruimtes van Z33 in een schietbaan waarbij de werken als doelwitten zijn opgesteld. 

De muurschildering Below the Belt (2018) is een forensische liniaal die de ruimte afbakent als een plaats delict. Deze liniaal vormt de rode draad doorheen de tentoonstelling. Bovendien suggereert het de mogelijkheid van geweld. Het maakt van de ruimte zowel een plaats pre-delict als een plaats post-delict.

De reeksen Pink Discretionary Command (2018) en Grey Discretionary Command (2018) herleiden het lichaam tot een reeks punten en gepolitiseerde symbolen.  Ze zijn beide geschilderd op de traditionele gesso-ondergrond die schilders van religieuze iconen vroeger gebruikten. De kleuren en vormen verwijzen naar symbolen die gebruikt worden in bestaande schietoefeningsbeelden.

De roze kleur verwijst naar de bordelen in het centrum van Athene. De felgekleurde vormen vinden hun oorsprong in de emblemen van verschillende campagnes voor LGBT-rechten (zoals de roze driehoek die synoniem staat voor de ‘Act Up’s Silence = Death’-campagne). De kunstenares wijst op de processen en technieken van exclusie. Hierbij vergelijkt men zichzelf met een ander door die andere persoon als vreemd of negatief te bestempelen.

De serie gouaches op karton, Bulk Targets 1-100 (2018), ontleent zijn vorm en hoeveelheid aan het doelwitmodel van de International Practical Shooting Confederation. Het grote aantal werken benadrukt hun wegwerpkwaliteit, want ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Tegelijkertijd kan je het zien als een leger dat zich opwerpt tegen de angst en vooroordelen die aan de bron liggen van uitbuiting.  

Nieuw werk

Silent Latitude is het nieuwe werk van Navine G. Khan-Dossos in opdracht van Z33 en MIA-H, Fashion Incubator for Accessories in Hasselt. Hiervoor werkte ze nauw samen met de GTSA (Greek Transgender Support Association) in Athene. Op basis van het Griekse kruis, een frequent patroon in het traditionele quilten, ontstond een nieuwe reeks ontwerpen met waterverf. Een voor deze groep controversieel symbool werd zo herdacht, gedeconstrueerd en verwerkt in een quilt. De achterliggende symboliek van de orthodoxe kerk verdwijnt zo op de achtergrond.

Het samen in groep quilten, weerspiegelt de collaboratieve werkwijze van de begijnen. Het geeft de deelnemers van GTSA een actieve rol en zelfrespect. Ook op financieel vlak. Als de quilt verkocht wordt, wordt de winst verdeeld tussen de kunstenares en de vereniging. Op die manier worden begijnen herinnerd als vrouwen die een nieuw hoofdstuk schreven in de geschiedenis van de bevrijding.

De titel verwijst naar de verdeling tussen Noord- en Zuid-Europa, de twee productielocaties voor deze quilt. Hoe sterk deze omgevingen ook verschillen, toch zijn ze beiden het toneel (geweest) van steungroepen en -gemeenschappen voor vrouwen. Silent Latitude komt bovendien uit de Engelse vertaling van de Mengeldichten (Strofische Gedichten) van Hadewijch, de 13de-eeuwse Vlaamse begijn die ook gekend was als mystica en dichteres.

Laatste tentoonstellingen van Z33 in het Hasseltse begijnhof

Navine G. Khan-Dossos - Shoot the Women First en de groepstentoonstelling Dissidence - Quilting Against zijn meteen ook de laatste expo’s van Z33 in het Hasseltse Begijnhof. Eind 2019 opent het nieuwe tentoonstellingsgebouw, naast de bekende Vleugel ‘58 aan de Zuivelmarkt.

Bio

Navine G. Khan-Dossos (1982, Londen) is een beeldend kunstenaar en woont in Athene. Oriëntalisme in de digitale wereld, geometrie als informatie en decoratie, en beeldkalibratie in de hedendaagse cultuur zijn haar inspiratievelden. Ze combineert haar studies Islamitische kunst- en architectuurgeschiedenis met schilderkunst. 

Na haar studies kunstgeschiedenis aan de universiteit van Cambridge, Arabisch aan de universiteit van Koeweit, Islamitische kunst aan de Prince’s School of Traditional Art in Londen, behaalde ze haar master in de schone kunsten aan het Chelsea College of Art & Design in Londen. In 2014-2015 maakte ze deel uit van de Van Eyck Academie in Maastricht. Navine G. Khan-Dossos stelde reeds tentoon in SALT Beyoglu in Istanbul, de Istanbul Designbiënnale, de Talbot Rice Gallery in Edinburgh, het Van Abbemuseum in Eindhoven, de A.M. Oattan Foundation in Ramallah, het Leighton House Museum in Londen, het Museum of Islamic Art in Doha, het Witte de With in Rotterdam, de Delfina Foundation in Londen en de State of Concept in Athene. Momenteel maakt ze deel uit van de Substantial Motion Research Group en is ze tutor aan het Dutch Art Institute in Arnhem.

Silvia Franceschini is curator bij Z33 - Huis voor Actuele Kunst in Hasselt.

 

Praktische informatie

Shoot The Women First. Navine G. Khan-Dossos  | 10.02 - 26.05.2019 

Curator: Silvia Franceschini

Meet the curator

Woensdag 13.03.2019  |  19:30-21:00  

 


 

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be