Z33 presenteert eerste Europese soloshow van kunstenaarsduo Pejvak

Z33 presenteert eerste Europese soloshow van kunstenaarsduo Pejvak

If Need Be vertelt mythische verhalen over waterschaarste |12.06 - 22.08

Z33 presenteert If Need Be de eerste Europese solotentoonstelling van Pejvak (Rouzbeh Akhbari & Felix Kalmenson). Het kunstenaarsduo toont volledig nieuw werk, bestaande uit miniaturen, sculpturen, architecturale interventies en meer.

If Need Be is een verzameling verhalen over een actueel thema: waterschaarste. Door klimaatverandering nemen watertekorten wereldwijd toe, ook in België. De tentoonstelling neemt je mee naar droge gebieden van Centraal-Azië, de steppen van Mongolië, het oude Perzië en de Amerikaanse Great Plains. If Need Be toont dat droogte al eeuwenlang tot conflicten leidt tussen groepen die strijden om dezelfde waterbronnen. Hun strijd om water is ook een strijd om de geschiedenis.

Pejvak treedt in de tentoonstelling op als onbetrouwbare verteller. Gebaseerd op een mengeling van geruchten, legendes en historische feiten, verbinden ze een reeks hallucinante gebeurtenissen uit het verre en recente verleden. Die verhalen draaien rondom kunstmatige gletsjers, dammen in de woestijn en andere menselijke pogingen om water onder controle te krijgen. Door feit en fictie te vermengen willen ze de rol van verbeelding in de geschiedschrijving benadrukken. Hoeveel van het verleden is verzonnen? Welke verhalen geloven we?

Over de werken

Gaande van sculpturen over miniaturen met sovjetpropaganada tot installaties met watertanks: Pejvak toont enkel nieuw werk in deze tentoonstelling. In het document onderaan vind je een korte beschrijving van elk werk. 

Over de kunstenaars

Pejvak is een langdurige samenwerking tussen Rouzbeh Akhbari (IR, 1992) en Felix Kalmenson (RU, 1987). Dankzij hun intuïtieve onderzoeksmethode en levenswijze komen ze vaak in aanraking met gelijkgestemde partners en verschillende geschiedenissen en gebieden. Momenteel zijn ze artist-in-residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hun recente solotentoonstellingen zijn: In Its Place, Only Steel, State Silk Museum, Tblisi (2019), Make Breeze, Hay Art Cultural Center, Yerevan (2018), en Tides of Sand and Steel, Si Shang Art Museum, Beijing (met Ash Moniz, 2017). Hun werk wordt binnenkort getoond in de groepstentoonstellingen Eurasia: A Landscape of Mutability, M HKA, Antwerpen (2021) en Rewinding Internationalism: The 1990s and Today, Van Abbemuseum, Eindhoven (2022). De films van Pejvak werden al vertoond op talloze filmfestivals over de hele wereld, zoals Docs Lisboa, Sharjah Film Platform en het Kasseler Dokfest. Hun eerste lange film, Threshold, ging onlangs in première op de 44e Mostra Internacional de Cinema in São Paulo.

Praktische info

If Need Be: 12.06 - 22.08 in Z33.

Curator: Tim Roerig

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)