Z33 presenteert eerste overzichtstentoonstelling van Revital Cohen & Tuur Van Balen

Z33 presenteert eerste overzichtstentoonstelling van Revital Cohen & Tuur Van Balen

Met Palms Palms Palms presenteert Z33 de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Londense kunstenaars Revital Cohen (°1981, VK) & Tuur Van Balen, (°1981, BE). Meer dan tien jaar artistiek onderzoek en werk komen samen in de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt. Bovendien creëert het kunstenaarsduo een nieuw werk in opdracht van het huis.

Artistiek onderzoek in het teken van productieprocessen en financiële structuren

In het werk van de kunstenaars staan productieprocessen als culturele, persoonlijke en politieke praktijk centraal. Zo werkten ze de afgelopen jaren vanuit verschillende locaties, zoals Chinese fabrieken, een Japans vislaboratorium, een paardenziekenhuis en een Coltan-mijn in DR Congo. Hier maakten ze werk dat zowel op de setting als op het wordingsproces focust.  De focus van hun artistiek onderzoek verschuift nu naar de financiële structuren achter die processen. Als je de lijn van het geld volgt – de smeerolie van het apparaat – openbaren zich twijfelachtige gebieden waar we allemaal medeplichtig zijn.

Een selectie van werken voor Z33

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Z33 komen werken van 2008 tot nu samen. The Immortal (2012) is een installatie die bestaat uit beademingstoestellen die met elkaar verbonden zijn. In de video 75 Watt (2013) staat een voorwerp centraal dat als enige doel heeft de bewegingen van de Chinese fabrieksarbeiders te sturen, als een choreografie.  Voor Sterile (2014) werkten de kunstenaars samen met een Japanse bioloog om een goudvis zonder voortplantingsorganen te maken. Heart Lines (2016) is een collectie van prenten en sculpturen gebaseerd op röntgenbeelden van opgezette dieren uit het Afrikamuseum van Tervuren. In de film Trapped in the Dream of the Other (2017) draait alles om Congolese mineralen, buskruit en conflictgebieden.

Het nieuwe videowerk The Odds (deel 1) staat stil bij gokken als hedendaags fenomeen.  Verschillende verhaallijnen komen hier samen. Van renpaarden in een 'knockdown box', gedrogeerd en bezweken door een dosis ketamine; showgirls van een casino in Macau behorend tot 's werelds grootste politieke donor; en Steve Ignorant van anarcho-punkband Crass die optreedt in een bingozaal die eruit ziet als een kerk. De beelden zijn speciaal gemaakt voor een groot LED-scherm met pulserende lichtformaties geïnspireerd op de Vegas-technieken van visuele verleiding.

 

Praktische info

Curator: Christina Li

De tentoonstelling loopt van 04.10.20-03.01.21

Tijdens de tentoonstelling kan je op zondagen aansluiten voor een  gratis rondleiding om 15:00. Bovendien werd er voor gezinnen een familieparcours ontwikkeld, in samenwerking met illustratrice Tijsje Revalk.

 

Contacteer ons
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur
Veerle Ausloos Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur
Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt (BE)