Z33 wordt omgetoverd tot buitenaardse filmset

Riar Rizaldi: Fossilis

Op zondag 31 maart opent Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt, haar deuren voor drie nieuwe tentoonstellingen: Een sprong in het onbekende, Daiga Grantina: Vier Zijden van een Schaduw en Riar Rizaldi: Fossilis. Met de solotentoonstelling Fossilis van Riar Rizaldi waan je je instant in een buitenaardse filmset.

Buitenaardse setting
 

De relatie tussen wetenschap, fictie en technologie staat centraal in de films van cineast Riar Rizaldi. Dit vertaalt zich in zijn eerste solotentoonstelling Fossilis, naar zijn gelijknamige film, in België. In de tentoonstellingsruimtes van Z33 worden bepaalde sets en rekwisieten uit de film opgebouwd of verbeeld. Je waant je onwaarschijnlijk in een buitenaardse setting.
 

Van afval tot filmset 

De decors van Rizaldi’s film zijn volledig gebouwd van afvalmaterialen, zoals een tijdmachine die bestaat uit de behuizing van een septische tank. Het is een uitnodiging om na te denken over afval. Wat gebeurt ermee? Waar gaat het naartoe? Met die vragen in je achterhoofd kan je Fossilis zien als een confronterend en bevreemdend antwoord op de wereldwijde productie van elektronisch afval, waarvan een groot deel in Azië wordt gedumpt en begraven. 

Fictie of realiteit 

Bepaalde scènes in de film Fossilis zijn moeilijk te plaatsen, zoals een tropisch landschap bezaaid met verroeste consumptiegoederen of een “kannibalenmarkt” in Indonesië waar machines uit elkaar worden gehaald en verkocht voor onderdelen. Dit wekt al snel de vraag of deze scenario’s speculatieve toekomstbeelden zijn of de actualiteit. 

Over Riar Rizaldi

Rizaldi studeerde onlangs af aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn films zijn vertoond op verschillende internationale filmfestivals (waaronder Locarno, IFFR, FID Marseille, Viennale, BFI Londen) en ook in Centre Pompidou Parijs, Taipei Biënnale, Istanbul Biënnale, Architectuur Biënnale Venetië, Biënnale Jogja en andere instellingen. Voor de film Fossilis ontving hij de Hyundai Art Lab’s 5th Annual VH Award.

Riar Rizaldi: Fossilis is te zien in Z33 van 31 maart tot en met 16 juni. Meer info over de nieuwe tentoonstellingen via www.z33.be

 

Agenda

za 30.03: feestelijke opening
Op zaterdag 30 maart gooien we vanaf 19u30 de deuren open. Ontdek die avond drie nieuwe tentoonstellingen en pik de optredens van Maxime Denuc en DJ Vers mee.

do 11.04: avondopening

zo 14.04: lezing & concert - Miserere door Kris Martin & Ensemble Currende

Kris Martin zet met zijn kunstwerk Miserere de toon voor de expo Een sprong in het onbekende. Op 14 april dompelen de kunstenaar en Ensemble Currende je onder in een bijzonder stukje muziek- en kunstgeschiedenis.

zo 05.05: concert Call to Prayer door Ghalia Benali & Romina Lischka 

 

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be