Zandsculptuur van Maarten Inghels aan de winterdijk in Heppeneert

Nieuw tijdelijk werk voor Kunst aan de Maas

In het Limburgse Heppeneert verschijnt stap voor stap het woord SAVE OUR SOULS. Geen noodsignalen deze keer, maar een zandsculptuur van schrijver Maarten Inghels. Samen met een team van vier zandsculptuurbouwers legt hij de laatste hand aan het kunstwerk in het kader van het project Kunst aan de Maas. Het werk is vanaf 21 september te bewonderen.

SAVE OUR SOULS

Maarten Inghels (°1988) koos niet toevallig deze plek in Heppeneert. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij. Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Het verwijst naar het hoogwater van 2021. Meer nog, voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.

Oost en West komen samen

Na eerdere projecten op de Schelde en de IJzer, kiest Maarten Inghels nu voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand gebouwd worden, groeide het idee. Zo blijkt de vierkante korrelstructuur van het zand ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Hier in Heppeneert gebruikt hij dus een materiaal van de streek: Maaszand. In totaal gaat het om zo’n 160 ton zand uit Kessel, in Nederlands-Limburg. Op deze manier brengt hij de twee uitersten van België - waar water een natuurlijke grens is - samen. Bovendien speelt het in op het thema ‘bouwen’ van de kunstroute in het kader van de Harlindis & Relindisommegang in Maaseik.

Volgende stappen Kunst aan de Maas

Met dit nieuwe tijdelijke werk in Heppeneert wordt de spanning verder opgebouwd naar zondag 9 oktober. Dan onthult de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion zijn ‘Tree of ​ Life’ of levensboom in Herbricht. ​ Het programma van die dag wordt binnenkort meegedeeld.

BIO Maarten Inghels

SAVE OUR SOULS past in een reeks woordbeelden van Maarten Inghels. Het is zijn derde werk over Belgische rivieren. Eerder voer hij voor ‘Een boom een boot een mens’ op een vlot in de vorm van het woord WATER op de IJzer vanaf de Frans-Belgische grens tot Nieuwpoort aan zee. Ook schreef Inghels het gedicht ‘Ik volg de rivier, ik ben de rivier’ tijdens een voettocht langs de Schelde om de stroom van bron tot monding te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden.

Praktische informatie

SAVE OUR SOULS is te bezoeken vanaf 21.09 t.e.m. 21.01.2023

Locatie: achter de winterdijk, tegenover de kerk van Heppeneert

Adres: Heppeneert 20, 3680 Maaseik

Parking: achter de kerk van Heppeneert

Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik. ​

Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.

 

Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.

Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

info@z33.be

www.z33.be