Zandsculptuur van Maarten Inghels in Heppeneert op de rand van terugkeer naar de Maas
In het Limburgse Heppeneert zou de hoge waterstand wel eens voor een interessante wending kunnen zorgen. Het zandsculptuur SAVE OUR SOULS van schrijver Maarten Inghels gaat al langer het dialoog aan met water, maar staat op het kantje van wegspoelen door de recente hoogwatergolf. Geïnteresseerden die het kunstwerk willen aanschouwen voordat het mogelijk verdwijnt, zijn nog steeds welkom om er naartoe te wandelen of fietsen, maar zijn er beter snel bij.
Het zandsculptuur is een tijdelijk kunstwerk in het kader van het project Kunst aan de Maas en kon sinds september 2022 bezocht worden. Tot op heden heeft SAVE OUR SOULS moedig stand gehouden tegen de invloeden van regen en wind. Het langzame verval werd nauwlettend in het oog gehouden, samen met de dorpsbewoners.
Of het werk na deze week nog stand zal houden, blijft de vraag. Met het wassende water lijkt het kunstwerk, gemaakt uit Maaszand, alleszins langzaam terug naar de Maas te keren. Een mooier einde had kunstenaar Maarten Inghels niet kunnen wensen.
Wanneer elders in Vlaanderen het water aan de lippen staat, blijft de situatie in de RivierPark Maasvallei onder controle. Het bewijs dat rivierverbreding en natuurherstel werkt.
SAVE OUR SOULS
Maarten Inghels (°1988) koos niet toevallig deze plek in Heppeneert. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij. Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Het verwijst naar het hoogwater van 2021. Meer nog, voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.
Oost en West komen samen
Na eerdere projecten op de Schelde en de IJzer, koos Maarten Inghels voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand gebouwd worden, groeide het idee. Zo blijkt de vierkante korrelstructuur van het zand ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Hier in Heppeneert gebruikt hij dus een materiaal van de streek: Maaszand. In totaal gaat het om zo’n 160 ton zand uit Kessel, in Nederlands-Limburg. Op deze manier brengt hij de twee uitersten van België - waar water een natuurlijke grens is - samen.
BIO Maarten Inghels
SAVE OUR SOULS past in een reeks woordbeelden van Maarten Inghels. Het is zijn derde werk over Belgische rivieren. Eerder voer hij voor ‘Een boom een boot een mens’ op een vlot in de vorm van het woord WATER op de IJzer vanaf de Frans-Belgische grens tot Nieuwpoort aan zee. Ook schreef Inghels het gedicht ‘Ik volg de rivier, ik ben de rivier’ tijdens een voettocht langs de Schelde om de stroom van bron tot monding te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden.
Praktische informatie SAVE OUR SOULS
Locatie: achter de winterdijk, tegenover de kerk van Heppeneert
Adres: Heppeneert 20, 3680 Maaseik
Parking: achter de kerk van Heppeneert
Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik.
Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.
Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.
Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.