Algemene Vergadering van Z33 keurt beleidsplan 2023-2027 goed

“Besparen én investeren”

Z33 heeft haar vijfjarig beleidsplan klaar. Hierin zetten bestuur en directie de ingeslagen weg van interdisciplinair werken en publieksverbreding verder. Om de budgettaire context - met gedaalde subsidies en gestegen loon-, energie- en productiekosten, het hoofd te bieden, moet Z33 ook een besparingsplan uitvoeren. Dat houdt in dat Z33 afscheid neemt van negen van de huidige 30 medewerkers. Tegelijk blijft het huis ook investeren om de komende vijf jaar haar nationale en internationale rol als referentie op het vlak van actuele kunst, design en architectuur verder uit te bouwen. Om die ambitie te realiseren, zijn er twee andere profielen nodig die vandaag nog niet actief zijn bij Z33.   

Net voor de zomer maakte de Vlaamse regering bekend dat Z33 de komende vijf jaar subsidies krijgt via het Kunstendecreet. Het subsidiebedrag ligt met 2,3 miljoen euro per jaar wel 1,1 miljoen lager dan de gevraagde 3,4 miljoen euro om de ingediende plannen te realiseren. Toen al was duidelijk dat Z33 de komende jaren de tering naar de nering moet zetten met een aangepast programma.  

In haar subsidiebeslissing lauwert de Vlaamse regering de toekomstplannen van Z33 en de ingeslagen weg kan ook internationaal en nationaal op erkenning rekenen: de vakpers is lovend over exposities, het nieuwe gebouw aan de Bonnefantenstraat valt in de prijzen en de kunstprojecten in de publieke ruimte zoals het doorkijkkerkje in Borgloon en Kunst aan de Maas inspireren tot ver buiten Limburg. Het unieke karakter van Z33 waar drie verschillende disciplines elkaar ontmoeten, blijft daarom een centraal element in het nieuwe vijfjarig beleidsplan dat gisteren door de Algemene Vergadering van Z33 werd goedgekeurd. Om tot dat beleidsplan te komen, brachten directie en bestuur van Z33 de afgelopen weken alle elementen om het beleidsplan op te bouwen in kaart, ook de budgettaire kant.

“Ons beleidsplan koppelt artistieke ambities aan budgettaire haalbaarheid.  Bij de uittekening werd rekening gehouden met de adviezen van de Vlaamse Regering. We krijgen minder subsidies dan gevraagd, maar ontsnappen daarnaast ook niet aan de impact van de stijgende loon-, productie- en energiekosten. Minder inkomsten en meer uitgaven, betekende helaas dat we in elk mogelijk vijfjarenplan met minder medewerkers verder moesten, anders konden de rekeningen niet kloppen.” – Eric Donckier, voorzitter Raad van Bestuur van Z33 vzw

“We zijn ervan overtuigd dat we ook met deze oefening Z33 de komende jaren verder tot bloei kunnen laten komen. Maar dat we met minder mensen verder moeten en negen trouwe medewerkers moeten ontslaan, valt ons bijzonder zwaar. De komende tijd loopt onze werking door, maar we maken ook ruimte om er voor elkaar te zijn. We voorzien outplacementbegeleiding voor alle getroffen medewerkers.” – Adinda Van Geystelen, artistiek en algemeen directeur Z33 vzw

Nationale en internationale rol uitbouwen

De Algemene Vergadering keurde met het beleidsplan ook de plannen van directie en bestuur goed om Z33 verder uit te bouwen als lokaal verankerd en internationaal georiënteerd kunstenhuis. Z33 vertrekt, als grootste kunstenhuis van Limburg, de komende vijf jaar vanuit haar huidige identiteit en sterktes om Limburg en Vlaanderen centraal op de kaart te zetten binnen de nationale en internationale werelden van kunst, design en architectuur.

“We hebben grondige inhoudelijke besprekingen gekoppeld aan de cijfertabellen. Onze artistieke ambities en de financiële vertaling ervan hangen aan elkaar vast. Wat we absoluut niet wilden, was blind besparen, ingegeven door de budgettaire context. We zetten de tering naar de nering door tegelijk naar onze werking én onze centen te kijken. Dat is de reden waarom we nu al weten dat we ook twee medewerkers zullen aanwerven, met competenties en expertise die we vandaag nog niet in huis hebben.” – Adinda Van Geystelen, artistiek en algemeen directeur Z33 vzw

Zo zal Z33 haar positie verder uitbouwen en inzetten op publieksverbreding en ondernemerschap. Met een gevarieerder programma voor bezoekers én bedrijven, een combinatie van groeps- en solotentoonstellingen waar de drie disciplines samen uitblinken, internationale samenwerkingen en een focus op Limburgse scholen wilt het huis meer bezoekers en inkomsten bereiken. De twee nieuwe profielen passen in die doelstellingen: een coördinator publiek programma en een medewerker fondsenwerving. De inspanningen van de afgelopen maanden om meer publiek aan te trekken en meer inkomsten te generen, werpen vandaag al hun vruchten af met de tentoonstellingen Fitting In, Composite Presence en Elias Ghekiere. Fluid Grammars. Maar ook met de zandsculptuur van Maarten Inghels in Heppeneert en de levensboom van Mark Dion voor het project Kunst aan de Maas.

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be