Billboards van kunstenaar Olivier Goethals brengen de Maas naar de Rijksweg

Kunst aan de maas-17.JPG

Twee tijdelijke billboards sieren sinds kort de Rijksweg in Elen en Maasmechelen. De twee kunstwerken van Olivier Goethals zijn een eerste voorsmaakje voor het project Kunst aan de Maas. De kunstenaar brengt hiermee de Maas naar de drukke verkeersas, die het RivierPark Maasvallei begrenst.

Rijksweg lonkt naar de Maas

Het RivierPark Maasvallei is rijk aan verhalen en perspectieven. Dit is meteen ook de focus voor het project Kunst aan de Maas. De komende twee jaren versterken kunstwerken in de publieke ruimte in vijf Maaslandse gemeenten wat al in het landschap aanwezig is. Weg van alle spektakel, daagt de kunst bezoekers uit om anders naar de omgeving te kijken. Neem bijvoorbeeld de Rijksweg. Deze drukke steenweg flankeert de Maasvallei als een dichtbebouwd lint. Hoewel de rivier parallel aan de weg loopt, herinnert weinig aan haar nabijheid. Precies die paradox triggerde kunstenaar Olivier Goethals. Hij ging aan de slag met beelden van de Maas en verwerkte die in collages op twee grote billboards in Elen en Maasmechelen. Binnenkort komen er nog twee installaties bij.

De twee tijdelijke kunstwerken staan naast andere reclameborden. Op het eerste gezicht lijkt het alsof ze onderdeel zijn van de omgeving, maar de beelden van de Maas doen ze eruit springen. De kunstenaar verzamelde honderden beelden van recente en historische hoogwaters uit krantenarchieven. Zijn collages tonen de kracht van de rivier buiten haar oevers. Ze bieden gebruikers van de Rijksweg – automobilisten, fietsers en passanten – een andere blik op hun vertrouwde omgeving. Tegelijk wijzen ze op de ruimtelijke uitdagingen in dit sterk verstedelijkt gebied, waar de rivier haar plek opeist in het landschap.

Vooruitblik naar 2022

De billboards doen lonken naar januari 2022. Dan presenteert Kunst aan de Maas een tijdelijk, reizend werk van Benjamin Verdonck en wordt de kunstenaar bekendgemaakt voor het eerste permanente kunstwerk in Lanaken.

 

Praktische informatie 

Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.

Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), en de vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.

Over Olivier Goethals

Olivier Goethals (1980) woont en werkt in Gent. Hij studeerde Architectuur en Stedelijke Ontwikkeling, om daarna als architect en kunstenaar te werken. In zijn artistieke praktijk onderzoekt hij banden tussen ruimte en bewustzijn. Zo creëerde hij ruimtelijke interventies en artistieke installaties voor Het Nieuwe Instituut (Rotterdam), Z33 (Hasselt), Extra City (Antwerpen), Be-Part (Waregem), SMAK (Gent) & Palais De Tokyo (Parijs). Bovendien ontwerpt en realiseert hij alle ruimtelijke interventies voor het Gentse kunstenaarscollectief 019. In de periode 2008-2016 werkte hij als freelance architect voor architectenbureau De Vylder Vinck Tailleu. Sinds 2010 is hij docent aan de KU Leuven, Departement Architectuur. Daarnaast gaf hij gastlezingen voor RU Gent Faculteit Architectuur, LUCA School of Arts Experimental Studio en ETH Zürich Faculteit Architectuur.

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be