Kunst aan de Maas brengt drie kerktorens naar Maasoever in Maaseik
Maaseik, 24 juni 2024 – In Maaseik duikt binnenkort een nieuw kunstwerk op dat verwijst naar drie kerktorens in de omgeving. Een werk van de hand van Belgische kunstenaar Adrien Tirtiaux, die een brug slaat tussen het verleden en de toekomst van Maaseik, tussen het stadscentrum en de rivier. Na de ‘Tree of Life’ van Mark Dion in Herbricht en het aankomende werk van Laure Prouvost voor Kinrooi, is ‘Echoes of a Landscape’ het volgende werk voor Kunst aan de Maas.
Adrien Tirtiaux in Maaseik
Z33 selecteerde, samen met een groep lokale experten en cultuurliefhebbers, de kunstenaar Adrien Tirtiaux (°1980, BE) om een kunstwerk te maken in Maaseik dat het rijke verleden van de stad verbindt met de toekomst.
Met zijn opleiding als architect en beeldhouwer, heeft Tirtiaux veel ervaring in het integreren van kunstwerken in de openbare ruimte. Met ‘Echoes of a Landscape’ brengt hij het beste van architectuur en kunst samen in zijn werk voor de stad Maaseik.
Echo van Maaseik
Tirtiaux werd geïnspireerd door historische herkenningspunten in het landschap van de Maas. Hij verwijst met zijn kunstwerk naar drie kenmerkende kerktorens in het landschap: de Sint-Annakerk in Aldeneik, de Sint-Catharinakerk in het centrum van Maaseik en de Sint-Jacobus de Meerderekerk in Roosteren (NL). Door elk van de drie volumes in het kunstwerk een andere functie te geven, variërend van een uitkijkplatform tot een megafoon, worden bezoekers uitgenodigd om erdoor te kijken, roepen of erop te staan. De gebruikte materialen, zoals bakstenen en grind, zijn bovendien typerend voor de Maasvallei.
“Elke toren in het kunstwerk heeft een specifieke functie: een bakstenen toren symboliseert de robuustheid en het erfgoed van de streek, een toren als megafoon gericht naar Nederland benadrukt de historische verbinding en samenwerking over de grens, en een toren met een occulus richt zich naar de hemel”, aldus Tirtiaux, die vandaag de maquette voor ‘Echoes of a Landscape’ onthulde op de toekomstige locatie van het kunstwerk.
De locatie
De locatie voor het kunstwerk, aan de Klauwenhofweg tussen de Maas en de Heerenlaakplas, is zorgvuldig uitgekozen, onder andere door het zicht op de drie kerktorens waarvan sprake is. Deze plek, op wandelafstand van het stadscentrum, verbindt het stedelijke leven met de natuurlijke schoonheid van de Maas. Het kunstwerk dient als een nieuwe bestemming aan de rivier, en biedt zowel inwoners als bezoekers een plek van interactie en reflectie.
Burgemeester Tollenaere en schepen van cultuur en toerisme Giebens onthulden samen met de kunstenaar de maquette: “Wij kijken uit naar deze extra troef voor de stad. Voor bewoners en bezoekers wordt het een ankerplaats aan onze Maasoever, en dat op amper 1,5km van de Markt. Het verwijst naar de rijke geschiedenis van Maaseik, maar richt zich evengoed op de toekomst van Maaseik in het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei.”
Ook Adinda van Geystelen, directeur van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur, geeft aan uit te kijken naar de opening: “We zijn zeer blij met de grote inzet van zowel de kunstenaar als de lokale werkgroep om tot dit resultaat te komen. We streven ernaar het kunstwerk zo snel mogelijk te realiseren. Momenteel zijn we op zoek naar een aannemer en we zullen daarna de opleverdatum bekendmaken.”
Het werk van Laure Prouvost voor Kinrooi wordt eind september verwacht en is een ode aan ‘Moeder Maas’.
Over Adrien Tirtiaux
Adrien Tirtiaux (°1980, Brussel) is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Antwerpen. Na een eerste opleiding als burgerlijk ingenieur-architect (UCL, 2003), studeerde hij af in beeldhouwkunst en performance aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen (2008).
Zijn artistieke praktijk is voornamelijk plaatsgebonden en reageert op de architecturale, maar ook socio-politieke context van de plaatsen waar hij wordt uitgenodigd om te werken, door middel van installaties, beeldhouwwerken, performances, tekeningen of graphic novels.
Zijn werk is tentoongesteld in tal van nationale instellingen (Bozar, M HKA, ikob, enz.) en in Europa (Manifesta 7, Secession Wien, Ijsselbiennale, Marta Herford, Le Magasin CNAC, De Appel Amsterdam, MNAC Boekarest, enz.). Hij wordt vertegenwoordigd door Galerie Martin Janda in Wenen en Otty Park in Antwerpen.
Het integreren van kunstwerken in architectuur en openbare ruimte is een natuurlijke uitbreiding van zijn praktijk, en in de afgelopen jaren heeft hij permanente werken gecreëerd voor verschillende locaties, waaronder Haren Prison (2022), het hoofdkantoor van ING in Louvain-La-Neuve (2021), het sportcentrum La ferme du Château in Loverval (2021), Recy K in Anderlecht (2021), Transfo Zwevegem (2020) en het VDAB Competence Centre in Antwerpen (2015).
Praktisch
Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland. Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.
Breng een bezoek aan de Tree of Life van Mark Dion in Herbricht of Save Our Souls van Maarten Inghels in Heppeneert.
Meer Kunst aan de Maas nieuws lees je hier.