Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt (her)opent donderdag 21 mei

Goed nieuws voor de musea en kunsthuizen. De Nationale Veiligheidsraad maakte gisteren bekend dat musea en culturele bezienswaardigheden vanaf 18 mei open mogen. Na de geannuleerde opening van 14 maart is Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt – helemaal klaar om op donderdag 21 mei de deuren te openen. Vanaf dan kunnen bezoekers het nieuwe tentoonstellingsgebouw en drie tentoonstellingen voor het eerst ontdekken. Om dit op een aangename en veilige manier te laten verlopen, zal een bezoek in deze eerste fase enkel op afspraak kunnen.

Een langverwachte opening

Op donderdag 21 mei is het eindelijk zover. Vanaf dan kunnen de eerste bezoekers het nieuwe tentoonstellingsgebouw van Z33 ontdekken in Hasselt. Een bijzonder moment waar het hele Z33-team naar uitkijkt. Artistiek directeur, Adinda Van Geystelen:  “Een gebouw voor het eerst openen is uniek. Nu nog meer dan anders. Waar we ons in maart klaarstoomden voor een groot feest, kijken we nu uit naar iets heel intiems dat onverwacht bij deze tijdsgeest past. Bezoekers zullen het gebouw en de drie tentoonstellingen in alle rust bezoeken, de kunst in de luwte ontdekken. Het is meteen ook de start van een andere werkelijkheid, namelijk die van een bezoek met ‘social distancing’. Dat bereiden we nu volop voor, zodat alles aangenaam en veilig verloopt. Zo zal je in een eerste fase altijd een afspraak moeten maken."

Drie tentoonstellingen  

De verkenning van het gebouw start met drie tentoonstellingen. 

The Time of Work. Van 21.05.20-29.08.20. Curator: Pieter T' Jonck

Aan een nieuw gebouw kleven nog geen herinneringen. Pas als mensen het in gebruik nemen ontdekken ze wat het gebouw wil, toelaat of verhindert. The Time of Work nodigt een groep kunstenaars uit om dat als eersten te doen. Met werken van Anton Parys, Benjamin Verdonck, Christoph De Boeck,  Francesca Torzo, les gens d’Uterpan, Lodie Kardouss, Lotte Van den Audenaeren, Noé Soulier, Radouan Mriziga en William Forsythe.

The Work of Time. Van 21.05.20-29.08.20. Curator: Ils Huygens

'De tijd gaat snel.' Het is een gevoel dat deze tijd typeert. Onbedoeld maakt de huidige coronacrisis dit helemaal duidelijk en werd tijdelijk de pauzeknop ingeduwd. De tentoonstelling The Work of Time toont hoe kunstenaars naar tijd kijken. Ze nemen je mee naar andere dimensies zoals de biologische tijd, de slaaptijd of de diepe tijd van de aarde. Met werken van Alexis Destoop, Andy Weir, Commonplace Studio, Jesse Howard & Tim Knapen, Danilo Correale, Ecole Mondiale, Helga Schmid, Judith Seng, Nelly Ben Hayoun-Stépanian, Maarten Vanden Eynde, Teis De Greve en Thomson & Craighead.

Birds of a Feather. Currents #7 Van 21.05.20-02.08.20. 

Curatoren: Louis-Philippe Van Eeckhoutte en Melanie Deboutte

In deze tentoonstelling van Z33 en Marres komen de werken van zeven recent afgestudeerde kunstenaars samen: Israel Aten, Myrthe Baptist, Justine Court, Jonathan De Maeyer, Jonas Dehnen, Leroy Meyer en Naama Roth. De kunstenaars toetsen een fysiek, digitaal of mentaal archief van beelden, vormen, symbolen en verhalen af aan de massacultuur.

Een bezoek aan Z33 vanaf 21 mei: wat verandert er?

1. Bezoek op afspraak per tijdslot van 20 minuten.

Op die manier kunnen we een veilige afstand van 1,5 meter tussen bezoekers garanderen en het maximaal aantal personen per tijdsblok bewaken. Vooraf reserveren is verplicht via [email protected] of 011 29 59 60. Vanaf 20 mei kan dit ook online via www.z33.be.

Een afspraak start stipt op het gereserveerde uur. We vragen om het afgesproken uur te respecteren en je aan te melden bij de ingang (Bonnefantentstraat 1).

2.  Individuele bezoekers

Individuele bezoekers zijn welkom, samen met hun huisgenoten waarmee ze onder één dak leven met een max. van 8 leden per bubbel. Groepsrondleidingen en events gaan in deze fase nog niet door.

3.  Voldoende bezoektijd met een verplicht bezoekersparcours

Een nieuw gebouw en drie tentoonstellingen staan klaar. Hierbij werkten we een verplicht te volgen richting uit, om zo te voorkomen dat je elkaar kruist en een veilige afstand kan behouden. In omgekeerde richting teruglopen kan niet. Een bezoek duurt maximum 80 min.

Onze onthaalmedewerkers en publieksbegeleiders informeren je bij aankomst en tijdens je bezoek. Daarnaast voorzien we extra informatie in de zaalfolders, die we ook online zullen aanbieden.

4.  Een andere beleving

Sommige kunstwerken vragen om een aanraking, een druk op een knop, een hoofdtelefoon of een andere handeling van jou als bezoeker. Dat laten we momenteel niet toe. Hierdoor zal je een aantal kunstwerken anders beleven dan ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Dit geven we aan naast de kunstwerken in kwestie.

5.  Een ‘contactloos’ bezoek

Alle betalingen gebeuren elektronisch of per overschrijving. Er wordt geen cash geld aanvaard. Daarnaast verkopen we tijdelijk geen publicaties in Z33 en is er geen vestiaire.

6.  Veiligheidsmaatregelen

Op verschillende plekken in het gebouw voorzien we het nodige beveiligingsmateriaal in overeenstemming met de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad, zoals plexischermen en alcoholspray. Ook voor het personeel wordt het nodige beschermingsmateriaal voorzien zoals handschoenen, mondmasker en alcoholspray.

Openingsuren en ticketinformatie

Z33 is alle dagen open, behalve op dinsdag. Op weekdagen zijn we open van 11u tot 18u. In het weekend zijn we open van 10u tot 18u. 

Ticketprijzen

€ 8 –  >26 jaar
€ 4 –  Kortingtarief voor personen met een beperking en hun begeleider, UitPAS Hasselt, 
gratis -  <26 jaar, ICOM, BILL-app (European Youth Card), Museumpas, lerarenkaart, ticket Nieuwe Hasselaar

 

 

Persdossier opening Z33 (PDF)

PDF - 691 Kb

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be