Z33 is finalist voor de Mies van der Rohe Award 2022

Francesca Torzo’s nieuwe tentoonstellingsvleugel voor Z33 is één van de vijf finalisten voor de Mies van der Rohe Award 2022 in de categorie ‘Architectuur’. Het gebouw voor het Hasseltse Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur wist de jury duidelijk te overtuigen. Eind april wordt de winnaar bekend gemaakt in Brussel.

De vijf finalisten

De 5 finalisten in de categorie Architectuur zijn: 85 sociale woningen, Cornellà de Llobregat, van peris+toral.arquitectes; Frizz23, Berlijn, van Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin); de Spoorwegboerderij, Parijs, van Grand Huit en Melanie Drevet Paysagiste; Town House - Kingston University, Londen, van Grafton Architects; en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur, Hasselt, van Francesca Torzo. Eind april worden de winnaars in Brussel aangekondigd. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 mei 2022 in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.

De jury is van mening dat de finalisten/projecten een model en een referentie voor het lokale stadsbeleid bevorderen en worden. Ze hebben betrekking op nieuwe beheermodellen op basis van de gemeenschap en circulaire duurzaamheidsprocessen. De projecten zijn ook gericht op de productieve en zelfvoorzienende stad die op een pedagogische manier wordt ontwikkeld, waarbij de ruimte die we bewonen en gebruiken met waardigheid wordt behandeld. Ze zijn ook het resultaat van goed ontwikkelde bouwprocedures en de zorg in het gebruik van materialen en details: een waardigheid van de alledaagse architectuur, een dialoog tussen monumentaliteit, educatie en erfgoed.

De kracht van introverte, zintuiglijke architectuur

Het nieuwe Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur biedt dankzij Francesca Torzo een totaalervaring voor bezoekers. Adinda Van Geystelen, artistiek directeur Z33: 

“De nieuwe tentoonstellingsvleugel laat niemand onberoerd. Torzo zette een huis neer dat voldoet aan de noden en het DNA van Z33. Weg van de klassieke white cube kunstinstelling, realiseerde ze een plek waar dingen mogen ontstaan en gebeuren, waar mensen zich thuis voelen. Er zijn weinig gebouwen die spelen met alle instrumenten die je als architect ter beschikking hebt: het spel van licht, de afwisseling van grote en kleine ruimtes, materialen zoals baksteen en beton, patio’s met groen, de doorkijkjes en verschillende perspectieven, … Dat is de kracht van deze tentoonstellingsvleugel. Francesca Torzo bespeelt meesterlijk alle zintuigen, in elk detail met een groot vakmanschap.

Internationale erkenning

Provincie Limburg is uitermate trots op deze erkenning. Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg:

Torzo’s Italiaanse toparchitectuur, dat naadloos inpast in de begijnhofsite en het stadsweefsel van de historische binnenstad, betoverde reeds vele bezoekers. Het nieuwe gebouw, dat op zich al een ‘reason to come and visit’ is, is een essentieel sluitstuk voor de toekomst van een creatief, innovatief, duurzaam en gastvrij Limburg. Z33 is meer dan ooit een symbool voor de Limburgse vernieuwingsdrang en veerkracht.”

De inzet van de Provincie Limburg op kwalitatieve internationale architectuur wordt nu internationaal gelauwerd. Het is dan ook een hele eer om als enige Belgische finalist en cultuurproject in het lijstje van Europese toparchitectuur voor te komen. Eerder ontving Z33 al internationale erkenningen met de Piranesi Award (2018), de Italiaanse Architectuurprijs (2020) en de Moira Gemmill Prize (2020).

Mies van der Rohe Award 2022

De European Union Prize for Contemporary Architecture of Mies van der Rohe Award is een prijs die één keer in de twee jaar wordt uitgereikt door de Europese Unie en de Fundació Mies van der Rohe voor beste kwalitatieve architectonische bijdrage in Europa. De belangrijkste doelstellingen zijn het verwerven van inzicht in de transformatie van de gebouwde omgeving; het erkennen en prijzen van uitmuntendheid en vernieuwing op het gebied van de architectuur; en het vestigen van de aandacht op de belangrijke bijdrage van architecten aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën met de onmiskenbare steun van opdrachtgevers en de betrokkenheid van degenen die de bewoners en gebruikers van deze plaatsen zullen worden.

Deze editie kende de tot nu toe meeste genomineerde werken: 532 werken werden genomineerd voor de prijs van 2022. Een deskundige jury maakte eerder de shortlist van 40 werken bekend, waaronder drie Belgische projecten. 

 

Persinformatie EU Mies Award https://eumiesaward.com/press/2022

Officieel persbericht Mies van der Rohe Award (PDF)

PDF - 484 Kb

Miriam Giordano

Press, Mies van der Rohe Award

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Neem contact op met

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be