Maas slokt zandsculptuur op
Save Our Souls in Heppeneert keert terug naar de Maas
De Maas staat hoog in het Limburgse Heppeneert (Maaseik). Het water staat ook letterlijk aan de lippen van SAVE OUR SOULS, de zandsculptuur van Maarten Inghels. Letter voor letter spoelt het zand weg met het water. Daarmee komt een einde aan dit mooie tijdelijke werk voor Kunst aan de Maas.
Heppeneert neemt afscheid
16 september 2022 verrees een 25 meter lange zandsculptuur met de woorden SAVE OUR SOULS in het winterbed van de Maas in Heppeneert. Het beeld ontstond als een verwijzing naar het hoogwater van 2021, als een zinloze noodkreet. Vandaag is de cirkel rond. De rivier neemt het werk over, het kunstwerk uit Maaszand keert terug naar zijn bron. Veel dorpsbewoners, maar ook fietsers en wandelaars hadden het werk in hun hart gesloten. De afgelopen twee jaar deelden ze enthousiast beelden met kunstenaar Maarten Inghels over de evolutie van het werk.
"Vanop afstand kreeg ik een beeld hoe het werk veranderde. Het was heel ontroerend om te zien hoe de natuur het overnam. Overwoekerd door planten of met een vogelnest in een van de letters. Tot ik vandaag het nieuws kreeg dat het water opkwam. "
Wassend water als gedroomd einde
Een mooier einde had kunstenaar Maarten Inghels niet kunnen dromen. Een kwetsbaar werk dat bedoeld was om vier maanden de natuurkrachten te overleven, hield meer dan twee jaar stand.
Maarten Inghels: "Het beeld dat ik vanmorgen te zien kreeg, met drie letters die nog net boven de waterspiegel te zien waren, maakt mij nederig. Je ziet dat we als mens hoogmoedig kunnen zijn, maar uiteindelijk neemt de natuur met verwoestende kracht terug. Tegelijkertijd stemt het mij tevreden dat de natuur het terugneemt en we dit niet zelf tot een einde moesten brengen. Het nieuwe jaar brengt zo een schone lege bladzijde."
Achtergrondinformatie over SAVE OUR SOULS
Maarten Inghels (°1988) koos niet toevallig deze plek in Heppeneert. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij. Nu zag je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Een verwijzing naar het hoogwater van 2021. Meer nog, voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.
Praktische informatie
Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.
Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.
Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.
Beeldmateriaal