Moeder Maas nestelt zich in Kinrooi
Kunstwerk van Laure Prouvost wordt geïnstalleerd

Aan het Bastion in Kinrooi wordt vandaag een monumentale bronzen sculptuur van de gerenommeerde Franse kunstenares Laure Prouvost geplaatst. Het werk is de nieuwste toevoeging aan het project Kunst aan de Maas. Na de Tree of Life in Lanaken, krijgt nu ook Kinrooi zijn eigen blijvend kunstwerk. In de komende weken worden nog enkele voorbereidende werken afgerond. Vanaf 13 juli is 'Moeder! Oui dream till the end' voor het publiek te bewonderen in het water bij het Bastion in Kessenich.
Moeder Maas als symbool voor vruchtbaarheid en verbondenheid
In het uiterste noordoosten van Kinrooi ligt een uitgestrekte grindplas – ontstaan door ontginning, vandaag een rustplek voor mens en natuur. Het is op deze onverwachte plek dat Moeder! Oui dream till the end van Laure Prouvost haar thuis vindt. De monumentale sculptuur is een artistieke interpretatie van Moeder Maas, de rivier die al eeuwenlang vruchtbaarheid en voorspoed brengt in deze regio. Daarom wordt ze in de volksmond liefkozend Moeder Maas genoemd.
Prouvost verbeeldt Moeder Maas als een hybride figuur: half vrouw, half onderwaterwezen, met een zwangere buik, tentakelarmen en bronzen vogels die zich op haar armen nestelen. Zoals een beschermende moeder omsluit ze een berg Maasgrind, afkomstig uit dezelfde ondergrond waaruit de plas zelf ontstond. Het grind verwijst naar het verleden van ontginning, maar krijgt hier een nieuwe betekenis als symbool van zorg, verbinding en verankering in het landschap. Met haar tentakel drukt ze een vlag in de grindberg, met de woorden Oui dream till the end. Die vlag blijft zichtbaar, ook wanneer de plas bij hoogwater overstroomt. Zo gaat het kunstwerk letterlijk mee met de dynamiek van de omgeving.
De locatie is niet toevallig gekozen. Deze plek ligt vlakbij ‘het einde van België’, een symbolisch grenspunt waar natuur, geschiedenis en landschappen samenkomen. Prouvost, zelf afkomstig uit een Frans-Belgische grensregio, speelt in haar werk vaak met meertaligheid en betekenisverschuiving. “Oui klinkt als we, oftewel ‘wij’,” legt ze uit. “De vlag drukt de hoop uit dat we samen blijven dromen – tot het einde.”
De keuze voor een half-octopusfiguur past binnen een terugkerend thema in het oeuvre van Laure Prouvost. Een octopus heeft meerdere harten en geen centraal brein. Zijn zintuigen én hersenen bevinden zich in zijn tentakels. Hij denkt door te voelen en voelt door te denken. Door die eigenschappen te combineren met een menselijke vorm, nodigt Prouvost ons uit om anders te kijken, te denken en ons beter in andere wezens te verplaatsen.
Grenzeloos vakmanschap
Moeder! Oui dream till the end is niet alleen een artistiek baken in de Maasvallei, maar ook een voorbeeld van grensoverschrijdend vakmanschap. De monumentale sculptuur van zes meter lang, drie meter hoog en bijna twee ton zwaar kwam tot stand in een intensief productieproces van anderhalf jaar, in samenwerking met gespecialiseerde bronsateliers in België en Nederland.
Laure Prouvost startte het creatieproces met verschillende ideeën, schetsen en kleimodellen. In dialoog met een lokale werkgroep van bewoners met diverse expertises werd het voorstel voor Moeder Maas gekozen en verder verfijnd. Bij Brons Atelier in Zottegem werd op basis daarvan een 3D-scan gemaakt en een levensgrote vorm uitgefreesd in piepschuim, die vervolgens door een team van beeldhouwers tot in detail werd uitgewerkt. De mallen werden vervoerd naar het Nederlandse Balk, waar het brons bij temperaturen tot 1200 °C werd gegoten. Na het uitharden keerden de onderdelen terug naar België voor polijsting en assemblage.
Ook de installatie op locatie vergde technische precisie. Door de schaal van het werk en de ligging in open water werd een tijdelijke dam aangelegd, zodat het fundament droog kon worden gebouwd. Dat fundament verdwijnt later opnieuw onder water, waardoor de sculptuur als het ware uit de plas oprijst.
Een nieuwe blikvanger voor Kinrooi
Met de komst van Moeder! Oui dream till the end krijgt Kinrooi een nieuwe artistieke landmark, perfect geïntegreerd in het landschap van het RivierPark Maasvallei.
Mark Hoedemakers, schepen van cultuur in Kinrooi, benadrukt het belang van het werk voor de gemeente: "Dit kunstwerk is veel meer dan een toeristische trekpleister. Het is een krachtig symbool van wie we zijn als Maasgemeente: verbonden met het water, met onze geschiedenis, maar ook met de toekomst. Moeder Maas nodigt iedereen uit om hier even stil te staan, te kijken en het landschap op een andere manier te beleven."
Van bij de start was ook een lokale werkgroep uit Kinrooi nauw betrokken bij het creatieproces. Luc Vanthoor, lid van de werkgroep, blikt terug: “We vertrokken letterlijk van een blanco blad, met als doel een kunstwerk mee vorm te geven dat betekenisvol zou zijn voor onze gemeente. Het was voor mij essentieel dat het werk verbonden zou zijn met Kinrooi – en daarin zijn we zeker geslaagd."
Groeiende kunstlijn langs de Maas
Moeder! Oui dream till the end is het tweede werk binnen het kunstproject Kunst aan de Maas. Eerder verscheen reeds Tree of Life van Mark Dion (Herbricht, Lanaken). Op 24 augustus volgt de onthulling van Reflection van Germaine Kruip (Meeswijk, Maasmechelen). Begin oktober vindt ook de onthulling van het werk van Adrien Tirtiaux in Maaseik plaats.
Bereikbaarheid
Voor families met kinderen
Vanaf het Bastion is het kunstwerk al goed te zien, maar door het dijkpad te volgen kom je er makkelijk vlakbij. Daar aan de oever vinden families bovendien enkele grote Maaskeien terug, met speelse opdrachten voor kinderen.
Wandel-en fietsroutenetwerk
Moeder! Oui dream till the end is vlot bereikbaar via het wandel- en fietsroutenetwerk in het RivierPark Maasvallei. Bezoekers kunnen parkeren op parking 3 of 4 van het wandelgebied ‘Kessenich en de Drie Eigen’. Van daaruit leidt de signalisatie ‘Kunst aan de Maas’ je naar het kunstwerk: via de rode wandelroute vanuit parking 3, of de paarse route vanuit parking 4 (Visit Kinrooi). Stevige wandelschoenen worden aanbevolen. Je kan ook rechtstreeks naar het Bastion gaan.
Wie zin heeft in meer, kan de wandeling verderzetten langs de rode lus door het natuurgebied Koningssteen-Kollegreend – een van de mooiste landschappen van de Maasvallei. Onderweg passeer je ook het symbolische ‘einde van België’, waarnaar Prouvost subtiel verwijst in de titel van haar werk.
Met de fiets bereik je het kunstwerk tussen knooppunten 21 en 22. De fietsroutenetwerken van Vlaanderen, Nederland en Duitsland sluiten hier naadloos op elkaar aan.
Op zoek naar een meerdaags micro-avontuur? De langeafstandswandeling van het RivierPark Maasvallei komt voorbij het kunstwerk. Of ontdek Moeder! vanop het water met een stilsloep (via Botel Ophoven) of Treibgut (Sailcenter Limburg). Nog meer lokale tips vind je op www.visitkinrooi.com.
Over Laure Prouvost
Laure Prouvost (Croix-Lille, 1978) woont en werkt tussen Antwerpen en Londen.
Ze werd bekroond met de Turner Prize in 2013, de Max Mara Prize for Women in 2011, de Principal Prize op het Oberhausen Short Film Festival in 2010 en 2011, evenals de FIPRESCI Critics’ Prize op de 62e editie van dat festival, en de EAST International Award in 2009. In 2016 werd ze onderscheiden als Ridder in de Orde van Nationale Verdienste, en in 2019 werd ze onderscheiden als Officier in de Orde van Kunst en Letteren. Ze vertegenwoordigde Frankrijk op de 58e Internationale Kunsttentoonstelling van de Biënnale van Venetië (2019).
Ze had solotentoonstellingen in tal van (inter)nationale kunstinstellingen zoals De Pont, Bonnefanten, M HKA, e.a. Haar kunstwerken maken deel uit van verschillende collecties.
Met behulp van video, tekeningen, tapijten, keramiek, fotografie, performance en vooral taal, creëert Laure Prouvost meeslepende installaties die de toeschouwer onderdompelen in een staat van persoonlijke en collectieve introspectie. Woorden, beelden, herinneringen, de vijf zintuigen, alles wat tastbaar en betrouwbaar lijkt, wordt omgekeerd door de fantastische aard van de dubbelzinnige verhalen die de kunstenaar introduceert. Haar relatie tot taal, die ondeugend en vol humor is, wordt beïnvloed door haar eigen ervaring en de kloof tussen alledaagse gesproken taal, in Engeland, en haar moedertaal.
Met dank aan
Dit kunstwerk kwam tot stand in samenwerking met een lokale werkgroep van bewoners (Jörgen Janssenswillen, Anja Neskens, Koen Prikken, Christel Rutten, Luc Vanthoor), de gemeente Kinrooi, De Vlaamse Waterweg, Brons Atelier Zottegem, Flassh Bronsgieterij Balk (NL), Vandebos Bouwonderneming, Ebema, dr. ir. ing. Robrecht Keersmaekers, Peter Firman, Magma Architecten en Dinanderie Clabots.
Met dank aan de tentakels van studio Laure Prouvost: Mona Pouillon, Dora Benyó, Elia Castina, Véronique Vaes.
Over Kunst aan de Maas
Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaanderen (Toerisme Vlaanderen en het Fonds Culturele Infrastructuur), De Vlaamse Waterweg en de vijf Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken), in samenwerking met tal van partners binnen het RivierPark Maasvallei.
Beeldmateriaal: werkproces bronsgieterij

