Het najaar van Z33

Terwijl de zomertentoonstellingen in Z33 nog volop lopen, blikken we graag vooruit. Vanaf 2 oktober tonen we drie tentoonstellingen op het snijvlak van architectuur, design en beeldende kunst: Fitting In, Composite Presence & Elias Ghekiere. Daarnaast vordert ook Kunst aan de Maas met aankomend werk in de publieke ruimte van Maarten Inghels en Mark Dion. 

Deze zomer: in & out Z33

Daar waar Same Same but Different (tot 7.08)  toont hoe architectuur het verschil maakt in de zoektocht naar duurzame grondstoffen, volgt Charging Myths het spoor van lithium als het nieuwe goud in Congo (tot 21.08). Beide expo's lopen nog deze zomer, samen met de 'aaibare' solotentoonstelling van Lore Langendries (tot 15.08). Iets verder aan de Maas zie je het tijdelijke werk van Benjamin Verdonck in de Museumkerk van Oud-Rekem (tot 11.09). 

Fitting In  |  02.10.2022 - 26.02.2023

Hoe kan je, zonder jezelf te verliezen, deel uitmaken van een groter geheel? Die vraag vormt het uitgangspunt van de groepstentoonstelling Fitting In. Kunstenaars en ontwerpers tonen hoe rijk de wereld is, als we openstaan voor de vele stemmen rondom ons. Ze benaderen identiteit als gelaagd of vloeibaar en tasten de grenzen af tussen mode, beeldende kunst, fotografie, design en de wereld. 

Met werken van: Alia Ali, Angela Luna/ADIFF, Berre Brans, CFGNY, Christian Bakalov, Das Leben am Haverkamp, Elisa Van Joolen, Elke Lutgerink, Helen Storey,  Ines Alpha, Jo Cope, Lisa Konno & Sarah Blok, Lotje Heidingsfeld, Marwan Bassiouni, Mona Steinhaeusser, Mous Lamrabat, Nazanin Fakoor, Sanne Vaassen, Sheltersuit, Studio Orta, The Fabricant, Thierry Geoffroy, Tom Van Der Borght, Woman Cave Collective

Composite Presence. Bovenbouw Architectuur | 02.10.2022 - 12.02.2023

In 2021 prijkte Composite Presence op de architectuurbiënnale van Venetië. De presentatie van Bovenbouw Architectuur gooide er hoge ogen en komt nu voor het eerst naar ons land. In Z33 wandel je door een fictieve, maar herkenbare Vlaamse stedelijke omgeving. Het maquettelandschap toont de unieke verhouding stad-architectuur in Vlaanderen en Brussel. Ze benadrukt vooral de complexiteit van die relatie. De vijftig projecten worden samengebracht tot een wirwar van historische, klassieke en moderne gebouwen. 

Composite Presence, op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), met de bijkomende steun van Vlaams Bouwmeester, Stadsbouwmeester Antwerpen en Stadsbouwmeester Gent. Met dank aan Delen Private Bank en Reynaers Aluminium.

Kunst aan de Maas 

Deze zomer krijgt de Tree of Life van kunstenaar Mark Dion (°1961, New Bedford, Massachusetts) stilaan vorm. De sculptuur stelt een levensboom voor met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van Herbricht (Lanaken). Zowel verdwenen soorten, zoals de steur of de Mosasaurus, als dieren die vandaag in de Maasvallei leven krijgen een plek. De opbouw van het werk start in de maand augustus om tegen eind september/begin oktober klaar te zijn. Ondertussen werken de lokale werkgroepen verder en delen ze hun blik op de Maas

Elias Ghekiere  |  02.10 - 04.12.2022

Elias Ghekiere (°1991, Hasselt) werkt met verschillende media, van schilderen, tekenen en fotografie tot sculpturen. Zijn beeldtaal wordt gevoed door historische archetypes en een stilistisch eclecticisme. In Z33 presenteert hij zijn eerste solotentoonstelling. Dit is het resultaat van de jaarlijkse samenwerking tussen Z33 & VONK.
 

 

Veerle Ausloos

Pers en Communicatie, Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Z33 - Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

Z33 is het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in het historische centrum van Hasselt. Design, hedendaagse kunst en architectuur komen er samen in een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en talentontwikkeling. Het nieuwe tentoonstellingsgebouw, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs.

Contact

Bonnefantenstraat 1 3500 Hasselt (BE)

+32 (0)11 29 59 60

[email protected]

www.z33.be